Την ώρα που ο οίκος Μoody’s αξιολογεί ως αυξημένη την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) σε νέα μελέτη τονίζει πως «το εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητο και καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει». Παράλληλα, η αυστηρή Αυστριακή υπουργός οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δηλώνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση, επί του παρόντος, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Ads

 
Η μελέτη της Bundesbank που δημοσιεύεται στους Financial Times της Γερμανίας τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ και ότι η διατήρηση του ευρώ προϋποθέτει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη όλες οι χώρες – μέλη της.
 
Ωστόσο στη μελέτη σημειώνεται ότι για τη διαρκή συμμετοχή κάθε χώρας – μέλους σε μία νομισματική ένωση είναι απαραίτητες δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές  οι οποίες θα λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προϋποθέσεις του κοινού νομίσματος και της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
 
Εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποχώρησης μίας χώρας από το ευρώ και αν θα ήταν προς όφελος αυτής της χώρας η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα, οι οικονομολόγοι της Bundesbank υποστηρίζουν πως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για «κανένα από τα υφιστάμενα μέλη της Ευρωζώνης».
 
Η Bundesbank ωστόσο τονίζει πως η ομαλή συμμετοχή μιας χώρας σε μία νομισματική ένωση εξασφαλίζεται κυρίως από «υπεύθυνη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, που λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα προαπαιτούμενα μίας νομισματικής ένωσης». «Μόνο έτσι μπορούν να αποφευχθούν οι πιέσεις σε μία οικονομία», προσθέτει.
 
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, χαρακτήρισε «μεμονωμένη» την άποψη του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, για αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Ρέσλερ δήλωσε «επιφυλακτικός» για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί τελικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
 
«Σύμφωνα με τα όσα ακούω από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς, δεν τίθεται καμία αμφιβολία σχετικά με τη ακεραιότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Αυστριακός επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (EWG) στη διάρκεια συνέντευξής του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, τονίζοντας πως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
 
«Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική απόκλιση από το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και τα συμφωνηθέντα μέτρα. Είναι μόνο οι τρεις μήνες που χάθηκαν λόγω εκλογών, είναι περισσότερο, είναι λιγότερο; Κατόπιν, θα δούμε τι πρέπει να γίνει για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα. Θα χρειασθούν πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη ή μπορεί να δοθεί λύση με απλή προσαρμογή του προγράμματος;», δήλωσε ο Βίζερ.
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Φραντς, μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung, εκφράζει τη δυσφορία του για τα σενάρια περί επικείμενης ελληνικής χρεοκοπίας και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να καλύψει το θερινό κενό ειδησεογραφίας με τέτοιου είδους σεναριολογία.
 
«Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τι θα πει η τρόικα και να δούμε τι θα κάνουν οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν πλέον μια λειτουργική κυβέρνηση», σημειώνει και κάνει λόγο για υπερβολικές, «αν όχι μη ρεαλιστικά αισιόδοξες» προβλέψεις από το ΔΝΤ για την οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας.
 
Επιπλέον τάσσεται υπέρ της συζήτησης για παράταση στην Ελλάδα λίγων μηνών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «εάν η Αθήνα καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και αγαθών, εάν δηλαδή προχωρήσει άμεσα και πειστικά στην άρση των εμποδίων που αποτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα και εγκαταστήσει με αξιοπιστία αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα».
 
Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Φραντς θεωρεί διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διατυπώνει ωστόσο την ανησυχία του για τον κίνδυνο η υπόθεση εξόδου να καταλήξει να αφορά και την Ισπανία και την Ιταλία.