Mεταξύ ενός μετωπικού πολιτικού πολέμου κι ενός θερμού επιχειρηματικού και τραπεζικού παρασκηνίου θα κριθεί η υπόθεση του ΔΟΛ -μια υπόθεση που, μετά και τη χθεσινή σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή, αποκτά και διαστάσεις ανοιχτής πολιτικής αναμέτρησης του παλιού και του νέου πολιτικού συστήματος.

Ads

Η ανάληψη της διοίκησης του Οργανισμού από τον Βασίλη Μουλόπουλο γίνεται η αφετηρία του ύστατου εγχειρήματος του Σταύρου Ψυχάρη για τη διάσωση του συγκροτήματος, με το «κλειδί» της επιβίωσης όμως να παραμένει πάντοτε στα χέρια των τραπεζών.
 
Ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία;
 
Οι πιστώτριες τράπεζες, εάν δεν υπάρξει άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος και αξιόπιστο business plan από υψηλής φερεγγυότητας επενδυτή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία -μία κίνηση που, κατά ορισμένες πληροφορίες είναι πλέον θέμα ελάχιστου χρόνου.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τις τράπεζες να ορίζουν ως ειδικό διαχειριστή την εταιρία Grant Thornton, ενώ με βάση τις προβλέψεις του νόμου Δένδια περί του πτωχευτικού δικαίου η διαδικασία εγκατάστασης του ειδικού διαχειριστή θα απαιτήσει περί τους δύο μήνες.

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με πλέον χαρακτηριστική την «Μαρινόπουλος».
 
Ο Σαββίδης και ο παλαιός εκδότης

Ads

Έτερες πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι διερευνάται με ισχυρές πιθανότητες η δυνατότητα εισόδου στο συγκρότημα του Ιβάν Σαββίδη μέσω ενός διπλού επενδυτικού σχήματος. Στο εν λόγω σχήμα, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να μετάσχει και παλαιός εκδότης με ιστορική πορεία στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, το εάν οι φερόμενοι ως υποψήφιοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα και είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν άμεσα τη ρευστότητα που απαιτείται προκειμένου να παραμείνουν εν πλήρη λειτουργία τα μέσα του ΔΟΛ και να κυκλοφορούν οι δύο εφημερίδες του συγκροτήματος, τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, και με δεδομένο ότι η διαδικασία τοποθέτησης του ειδικού διαχειριστή είναι χρονοβόρα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστεί η συνεχής κυκλοφορία των δύο εφημερίδων καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν, εκ του νόμου, να αποδεσμεύσουν ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Η πιθανότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποδέσμευση αυτής της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχει μπει στο τραπέζι, ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- διατεθειμένη να προχωρήσει μόνη της σε μια τέτοια ενέργεια. Η δε χθεσινή, από το βήμα της Βουλής, πρόταση Τσίπρα για διακομματική πρωτοβουλία αντιμετώπισης της κρίσης στον Τύπο, δεν έχει βρει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Το πολιτικό παιχνίδι

Ο ίδιος ο Βασίλης Μουλόπουλος δήλωσε ήδη πως θα επιδιώξει και εκείνος επαφές με τα πολιτικά κόμματα, μένει ωστόσο να φανεί εάν υπάρχει περιθώριο συναινέσεων μετά την μετωπική επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης ΝΔ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατηγορώντας για επιχείρηση «άλωσης» του ΔΟΛ.

Ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η στάση των ίδιων των εργαζομένων του ΔΟΛ. Οι πληροφορίες φέρουν τον Βασίλη Μουλόπουλο πριν αναλάβει το συγκρότημα να ζήτησε, και να πήρε, εγγυήσεις ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται οριστικό και δεδομένο αυτή τη στιγμή, πέραν της σκληρής πολιτικής πόλωσης που πυροδοτεί η επιχείρηση διάσωσης του, ιστορικού μεν, υπερχρεωμένου δε εκδοτικού συγκροτήματος…