Στις 25 Μαΐου 2010 τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» αναχωρούσαν από το λιμάνι του Πειραιά για τη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν δυο από τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας που ταξίδευαν με στόχο το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη περιοχή. 

Ads

Στις 4:00 το πρωί της 31ης Μαΐου, η προσπάθεια θα τερματιστεί με βίαιο και αιματηρό τρόπο. Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται στο Στόλο της Ελευθερίας που έπλεε σε διεθνή ύδατα. Καταλαμβάνει τα πλοία, οδηγώντας στο θάνατο εννέα επιβάτες του Mavi Marmara. Τραυματίζει δεκάδες. Στη συνέχεια οδηγεί τα πλοία στο λιμάνι Άσντοντ και τους ακτιβιστές στις ισραηλινές φυλακές. 

Η κάμερα του tvxs.gr βρισκόταν στη γέφυρα της Σφενδόνης τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου και κατέγραψε την επίθεση από τον ισραηλινό στρατό. Πρόκειται για το μοναδικό υλικό που διασώθηκε από τη Σφενδόνη, αφού οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν όλες τις συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, και το περιεχόμενό τους. 

Στο Tvxs γιορτάζουμε τα όγδοα γενέθλιά μας, και θυμόμαστε μερικές από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές στιγμές μας

Ads

Το αποκλειστικό βίντεο του tvxs.gr από την επίθεση στη Σφενδόνη

(Αποστολή – Κάμερα: Κατερίνα Κιτίδη – Μοντάζ: Ανδρέας Γιαννακόπουλος)

Βίντεο λίγο πριν την επίθεση:

Τα πλοία έχουν περικυκλωθεί από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό

Το χρονικό της επίθεσης

  • Στις 25 Μαΐου τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» αναχώρησαν για τη Λωρίδα της Γάζας από το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, άλλα έξι πλοία (Mavi Marmara, Defne, Gazze, Challenger I, Challenger II και Rachel Corrie) θα ταξίδευαν με τον ίδιο προορισμό. Από αυτά, το Challenger II και το Rachel Corrie έμειναν πιο πίσω, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Περίπου 38 Έλληνες, μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» συμμετείχαν στην διεθνή αποστολή και επέβαιναν στα πλοία Ελεύθερη Μεσόγειος, Σφενδόνη, αλλά και στο Mavi Marmara, όπου και έλαβαν χώρα οι δολοφονίες.
  • Στις 27 Μαΐου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Στις 29 Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία απαγόρευσε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας από τα λιμάνια της Κύπρου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταφέρει να επιβιβαστεί αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών. Τα πλοία μετέφεραν συνολικά περίπου 700 πολίτες και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε επίσης: 

1. Ένα φιάσκο και εννέα κηδείες – Α’ μέρος
2. Ένα φιάσκο και εννέα κηδείας – Β’ μέρος

  • Στις 23:00 τοπική ώρα, της 30ης Μαΐου, η νηοπομπή έπλεε σε διεθνή ύδατα, 100 μίλια μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Τότε ήρθε σε επαφή με τον Στόλο το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ. Έδωσε εντολή στα έξι πλοία να απομακρυνθούν και οι καπετάνιοι τους αρνήθηκαν, τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και δεν έκαναν απολύτως τίποτε παράνομο.
  • Γύρω στις 4:00 το πρωί της 31ης Μαΐου, το ισραηλινό ναυτικό ξεκίνησε την επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας. Κατέλαβε πειρατικά τα πλοία του, οδηγώντας στο θάνατο εννέα επιβάτες του Mavi Marmara και τραυματίζοντας άλλους εξήντα.

Οι απειλές για επέμβαση έγιναν σε ανύποπτο χρόνο πραγματικότητα… Οι άοπλοι επιβαίνοντες βρέθηκαν σύντομα με πρόσωπο με τον πανίσχυρο ισραηλινό στρατό. Η ειρηνική αποστολή κατέληξε σε μια τραγωδία που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. 

Το tvxs.gr, κάλυψε όλο το ταξίδι του Στόλου, την επίθεση αλλά και όλα όσα ακολούθησαν με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, αρθρογραφία και παρουσίαση μιας σειράς από συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα όσα έζησαν οι ακτιβιστές πάνω στα πλοία και τις ισραηλινές φυλακές μέχρι την απέλασή τους. 

Διαβάστε επίσης: