Μετά την ανακοίνωση του ΚΚΕ ότι προχώρησε στην πώληση του 902 έχει ξεκινήσει ένας έντονος διάλογος αναφορικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ο σταθμός κατέληξε σε επιχειρηματικά χέρια. Πόλεμος ξέσπασε και εντός των τειχών της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο μέσω της «Αυγής» για «902… δεξιά στα FM» και το ΚΚΕ να μιλά για «αντιΚΚΕ αποστολές». Η δημοσιογράφος Σόνια Χαϊμαντά μιλώντας στο tvxs.gr αναφέρει ότι η ουσία του ζητήματος είναι διττή και αναλύεται αφενός στην πώληση αυτή καθαυτή των κομματικών μέσων σε ιδιώτη και αφετέρου στον αγοραστή. Παράλληλα μιλά για πιθανό παιχνίδι του κόμματος και για σπέκουλα πάνω στην δημόσια συχνότητα. Σχολιάζει, δε, πως ήταν λάθος του Περισσού να αρνηθεί την πρόταση να περάσει ο 902 στο σύνολο της Αριστεράς. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Διαβάστε επίσης: Το ΚΚΕ παραχωρεί τον 902… στο Μέγαρο Μαξίμου;
 
Γιατί επέλεξε το ΚΚΕ να πουλήσει τον 902 τώρα;
 
Η είδηση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Πριν από 4 μήνες περίπου γράφαμε ότι συγκεκριμένα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου ήταν σε επαφές με υψηλά στελέχη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Γνωρίζαμε δηλαδή ότι το κόμμα δεν είχε την δυνατότητα να συντηρεί το μέσο.
 
Επίσης, όταν το 902 είχε αναστείλει την λειτουργία του, το ΕΣΡ επρόκειτο να συζητήσει την ανάκληση της άδειάς του. Τότε με την μέθοδο της νεκρανάστασης το ΚΚΕ ξαναζωντάνεψε το κανάλι αγοράζοντας πολύ φτηνά παλιές ταινίες του Ανατολικού Μπλόκ.
 
Το ΚΚΕ, όμως, είναι υπόλογο σε πολύ συγκεκριμένα θέματα:
 
Πως είναι δυνατό ενώ έχει εκφέρει πολιτικό λόγο προς την αντίθετη κατεύθυνση να πουλάει σε ιδιώτη ένα δημόσιο αγαθό που κατά παραχώρηση έχει – την συχνότητα;
Πως κεφαλαιοποιεί την δημόσια συχνότητα;

 
Αν ήθελε να μείνει πιστό στον άξονά του θα έπρεπε να την επιστρέψει στον ελληνικό λαό.
 
Η διαχείριση των κομματικών μέσων είναι ίσως ο μόνος τομέας στον οποίο το ΚΚΕ – ιστορικό κόμμα με συνέπεια – έχει φανεί ασυνεπές. Τόσο στην περίπτωση της Τυποεκδοτικής, που όταν απεργούν όλοι αυτοί δουλεύουν, όπως και στην τρέχουσα περίπτωση, που χρησιμοποιεί τον νόμο Στουρνάρα και σπάει την εταιρία σε καλή και κακή για να μπορέσει να την πουλήσει. Είμαι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιη ότι εάν είχε κάνει το ίδιο ο Ψυχάρης, ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης ή ο Κυριακού θα τους είχε καταγγείλει. Τώρα το κάνει για να μπορέσει να απολύσει περισσότερους εργαζόμενους από όσους επιτρέπει το εργατικό δίκαιο.
 
Και επιπλέον μιλάμε για μια τιμή της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο 902 έχει μηχανήματα, υποδομές, ψηφιακό εξοπλισμό τόσο υψηλής αξίας. Διαφορετικά δεν θα είχε την τόσο κακή ποιότητα ήχου και εικόνας που βλέπαμε. Είναι προφανές ότι έγινε σπέκουλα πάνω στην δημόσια συχνότητα. Μάθαμε λοιπόν ποιό είναι το αντίτιμο της πώλησης χωρίς ποτέ να είμαστε σε θέση να ξέρουμε το πραγματικό και ακριβές ποσό.
 
Ίσως το ΚΚΕ να έχει παίξει και ένα πολιτικό παιχνίδι. Να έχει ανταλλάξει τον 902 με κάτι άλλο πέραν των χρημάτων. Είναι έξυπνοι παίκτες και το έχουν δείξει και στο παρελθόν. Εάν δηλαδή δεν έχουν κάνει παράλληλη συμφωνία και έχουν πουλήσει τα πάντα για 4 εκατομμύρια ευρώ, που απλά θα κλείσουν κάποιες τρύπες, τότε θα μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.
 
Ποιός αγόρασε τον 902;
 
Αυτό είναι μια ακόμη μεγάλη πολιτική ευθύνη: Σε ποιόν πούλησε; Όταν ένα κόμμα ιστορικό και τόσο σοβαρό δίνει για υιοθεσία ένα από τα παιδιά του – και μάλιστα αυτό που δίνει την φωνή του – σε έναν οποιονδήποτε «μπαμπά» για να το μεγαλώσει, θα έπρεπε να βασανιστεί πολύ με το ποιόν του επιχειρηματία.
 
Δεν νοείται να έρχεται σε ρήξη με την ιστορία του καπιταλισμού και μετά να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους. Πρέπει να μας πει που πούλησε. Το οφείλει στον Έλληνα φορολογούμενο, στον Έλληνα πολίτη και στον δικό του ψηφοφόρο. Έχει σημασία να ξέρουμε ποιός αγόρασε.
 
Σίγουρα δεν είναι κάποιος που ενδιαφέρεται για την πολιτική αφετηρία του ΚΚΕ. Είναι κάποιος που πήρε για ένα κομμάτι ψωμί τα μηχανήματα του ΚΚΕ για να τα μετατρέψει σε ένα φερέφωνο της επικρατούσας κουλτούρας – της μνημονιακής κουλτούρας.
 
Πρέπει να μάθουμε ποιος είναι. Γιατί δεν είναι ο κ. Βρυώνης. Ο κ. Βρυώνης το διέψευσε. Εξάλλου ο ίδιος έχει στην ιδιοκτησία του το EXTRA3 και το ZOOM. Βάσει του νόμου για την συγκέντρωση δεν θα μπορούσε να αγοράσει κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς πρώτα να πουλήσει κάποιο από αυτά. Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα επιχειρηματιών που μπορεί να αγόρασαν.
 
Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, βέβαια, ότι πριν την κρίση η διαφημιστική δαπάνη ανερχόταν σε 2 δις ευρώ. Τώρα μετά βίας φτάνει τα 400 εκατομμύρια. Πλέον προσπαθούν να μοιραστούν μια καμένη και κομμένη πίτα το MEGA, που είναι υπερχρεωμένο, ο ΑΝΤ1, που αγοράζει όλα τα ψυχαγωγικά προγράμματα του MEGA, το ALPHA, που ανασυντάσσεται, το ΣΤΑΡ, που στηρίζεται με τα χρήματα της οικογένειας Βαρδινογιάννη και έχει υποδεχθεί για σχολιαστή τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου έχοντας κλείσει συμφωνία με το enikos.gr, και τον ΣΚΑΙ, που υποδέχεται μετά από χρόνια ξανά τον κ. Σταμάτη Μαλέλη για να φτιάξει εκ νέου το δικό του οικοδόμημα. Δεν εξαιρούνται το ΖΟΟΜ και το EXTRA3 και 2 συνδρομητικά κανάλια. Έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύρια τηλεθεατές συνδρομητικής, ένα συνολικό κοινό των 10.000.000 και πάρα πολλά κανάλια. Έχουμε υψηλό δανεισμό, τεράστια χρέη, μεγάλο δείκτη ανεργίας, τα κανάλια λειτουργούν με τις φίρμες, κόσμος δεν δουλεύει στα ρεπορτάζ αλλά απολύεται.
 
Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε θεατούς παίκτες. Είτε ο αγοραστής είναι ο Βρυώνης και κάποιος του εξασφάλισε την πρόσβαση, είτε είναι κυπριακά κεφάλαια όπως λένε, είτε είναι κάποιος εφοπλιστής ο οποίος λειτουργεί ως “βιτρίνα”, είτε είναι γνωστή οικογένεια που έχει ήδη δυο κανάλια, πρέπει να το γνωρίζουμε.
 
Το ΕΣΡ έχει γνώση της αγοραπωλησίας;
 
Η πώληση του 902 TV και του 902 FM, δηλαδή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε., δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ μέχρι στιγμής γιατί υπάρχει από τον νόμο ένα περιθώριο 45 ημερών για να γίνει αυτό.
 
Σίγουρα η πώληση θα εγκριθεί από το ΕΣΡ και αυτό κατά την γνώμη μου θα είναι καθαρά τυπικό. Το Συμβούλιο δεν έχει δώσει σημάδια μεγάλης σπουδής και ενδιαφέροντος για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Αντιθέτως, πολύ γρήγορα εγκρίνει μεταβιβάσεις.
 
Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις;
 
Οι πολιτικές επιπτώσεις θα φανούν στους ψηφοφόρους, που είναι σκληροπυρηνικοί και συσπειρωμένοι. Θα αντιδράσουν στην είδηση του προσώπου που αγόρασε το κομματικό κανάλι.
 
Όσον αφορά, βέβαια, την απήχηση των κομματικών μέσων, αυτά είχαν πολύ μικρότερο κοινό από το σύνολο των ψηφοφόρων. Ήταν πολύ «πεσμένα» και πολλοί δεν ταυτίζονταν με το κανάλι. Πολλοί που ψηφίζουν συντηρητικά έβλεπαν 902 για τις ταινίες και για το τηλεμάρκτετινγκ. Το ΚΚΕ δεν τα είχε αξιοποιήσει πολιτικά για αλίευση ψηφοφόρων. Δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε αυτά από ότι φαίνεται.
 
Παρόλα αυτά δεν θα μείνουν αποκλεισμένοι. Βλέπουμε ότι ο Θύμιος Καλαμούκης, που κάνει την Ελληνοφρένεια, έχει εκπομπή στον Real FM. H Λιάνα Κανέλη επίσης. Τώρα εάν δούμε ξαφνικά τα μέλη τους να εμφανίζονται όλο και περισσότερο θα καταλάβουμε ότι έχει γίνει και άλλη συμφωνία πέραν της χρηματικής!
 
Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι έχει υπάρξει πρόταση από σοβαρά μέλη και δημοσιογράφους της Αριστεράς να δοθεί ο 902 σε όλη την Αριστερά προς αυτοδιαχείριση – μια πρακτική που συμβαίνει συχνά στις μέρες μας και λειτουργεί καλά, με παραδείγματα όπως το ραδιόφωνο του Flash και η Εφημερίδα των Συντακτών.
 
Πολλοί λοιπόν μιλάνε για τραγικό σφάλμα του ΚΚΕ που αρνήθηκε αυτή την πρόταση. Στα social media έχουν επαναφέρει το ζήτημα. Θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να τα είχε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης αφού δεν τα βρίσκουν στον συνδικαλισμό. Δεν ήταν ανάγκη να λένε τις ίδιες απόψεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Θα μπορούσαν να έχει ο καθένας την δικιά του εκπομπή. Έτσι θα είχε μπει ξανά και δυναμικά στο παιχνίδι το ΚΚΕ.