Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, το αποτέλεσμα, οι συσχετισμοί που διαμόρφωσε και η εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως του κυρίαρχου προοδευτικού πόλου, απελευθέρωσαν από την επομένη κιόλας μέρα ένα μεγάλο ρεύμα σκέψης που ζητά επιτακτικά την άμεση διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τη οργανωτική και στελεχειακή αντιστοίχηση του με την εκλογική του βάση.

Ads

Διαψεύδοντας τα σενάρια της «στρατηγικής ήττας», συσπείρωσε σχεδόν όλο το κοινό που τον εμπιστεύτηκε το 2015 και αυτόνόητα από το ίδιο το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ανοιχτά την πρόκληση του «μετασχηματισμού» και του ανοίγματος.

Οι απόψεις που εκδηλώθηκαν ενέχουν και το στοιχείο της κριτικής για το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αυτή, διατυπωμένη ήδη από το 2012, παρέμεινε «κενό γράμμα» και στέρησε από την κυβέρνηση της Αριστεράς τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ένα κόμμα γειωμένο στην κοινωνία. Ενέχουν επίσης την κριτική για όσους είδαν εχθρικά κάθε απόπειρα διεύρυνσης και περιχαρακώθηκαν, με αποκορύφωμα τις αποτυχημένες επιλογές των αυτοδιοικητικών εκλογών, που συνέβαλαν καθοριστικά στην εκλογική ήττα του Μαΐου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεφύγει από την παρωχημένη κομματική επετηρίδα προς ένα σύγχρονο συμμετοχικό κόμμα διακυβέρνησης, με εκπροσώπηση όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων και με πολιτικό στίγμα που θα εκφράζει το σύνολο του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά, χωρίς αποκλεισμούς και επικλήσεις ιδεολογικής καθαρότητας.

Ads

Στον αντίποδα, έχουν εκδηλωθεί ήδη κάποιες πρώτες επιφυλάξεις από έναν στενό πυρήνα για το άνοιγμα που ξεκίνησε με την Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και ένας προβληματισμός για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η γενναία διεύρυνση που προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία μοιραία θα ανατρέψει τους εσωτερικούς συσχετισμούς και θα επανακαθορίσει το πολιτικό πλαίσιο.

Το τοπίο που έχε διαμορφωθεί προσφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ τον απαιτούμενο χρόνο για να αναδιοργανωθεί και να οδηγηθεί σε ένα συνέδριο επανίδρυσης, τύπου Επινέ σύμφωνα με αρκετούς, αλλά και πολιτικό πεδίο για προγραμματική αντιπολίτευση και υπεράσπιση των κατακτήσεων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το Tvxs.gr δίνει το βήμα για τον διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί, ώστε ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στην ευθύνη για τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, που διαμορφώνει τους όρους του νέου πολιτικού συστήματος.

Το Tvxs.gr ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενώντας συνεντεύξεις κι άρθρα στελεχών, μελών και αναγνωστών για το αύριο του προοδευτικού μετώπου.

Μπορείτε να στείλετε το δικό σας άρθρο γνώμης στο [email protected].