Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer – SD του Πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, στη Σλοβακία. Το κόμμα του Φίτσο, ωστόσο, έλαβε 29,3% – ποσοστό που δεν διασφαλίζει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. 

Ads

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στη νέα Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. 

Ο Φίτσο πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα είναι μία «πολύ περίπλοκη» διαδικασία, η οποία θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.  

Στη δεύτερη θέση, με περίπου 10,6% των ψήφων, βρίσκεται το φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS), το οποίο δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν πολυκομματικό συνασπισμό ώστε να εμποδίσει την επιστροφή του Φίτσο στην πρωθυπουργία, κάτι που είχε καταφέρει την περίοδο 2010-2012. 

Ads

Ακολουθεί το νεοναζιστικό ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του περιφερειάρχη της κεντρικής Σλοβακίας, Μάριαν Κοτλέμπα. 

Εκπληξη προκαλεί και η είσοδος στην βουλή ενός κόμματος υπό τον επιχειρηματία Μπόρις Κολάρ, που ως κεντρικό πολιτικό σύνθημά του έχει τον αποκλεισμό των ξένων μεταναστών. 

Η αντιμεταναστευτική ατζέντα του Φίτσο 

Ο Ρόμπερτ Φίτσο διεκδίκησε την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός στηρίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην αντιμεταναστευτική ρητορικήΠρόκειται για τον άνθρωπο που πρότεινε να θυσιαστεί η Ελλάδα για να διασωθεί η Σένγκεν και έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ να σφραγίσουν τα σύνορά τους. 

Αντίπαλος της χώρας μας είναι και στα οικονομικά καθώς έχει πει πως είναι αντίθετος στη χορήγηση νέας οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα και πως δεν τον συγκινεί ο κίνδυνος ενός Grexit. 

Ο Φίτσο πιστώνεται με μια στέρεη διαχείριση της οικονομίας – η Σλοβακία είναι μία από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης και παραμένει δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 53% του ΑΕΠ, είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Η ανεργία όμως έχει ξεπεράσει το 10% και οι τεράστιες οικονομικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών της χώρας καθώς και τα χαμηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας και παιδείας, απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους του.