Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν την Κυριακή κατά του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην ανατολική πόλη Ντέμπρετσεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Φίντες.

Ads

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και τις τοπικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου.

Η συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, διοργανώθηκε από τον Πίτερ Μαγιάρ, τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο κατηγορώντας τον Βίκτορ Όρμπαν ότι έχει στήσει ένας «κράτος-μαφία» και κηρύσσοντας τον πόλεμο στους «κυβερνητικούς μηχανισμούς προπαγάνδας». Με την υποστήριξη πλέον του αντιπολιτευόμενου Κόμματος για το Σεβασμό και την Ελευθερία, θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως η πρώτη σοβαρή απειλή για τον Όρμπαν εδώ και χρόνια, υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το Φιντές κερδίζει τις εκλογές στην πόλη, ενώ στην τελευταία κάλπη συγκέντρωσε περίπου το 60% των ψήφων.

Ads

Με φόντο τις ουγγρικές σημαίες που κυμάτιζαν οι υποστηρικτές του Μαγιάρ, ο δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης έβαλε στο στόχαστρο μία από τις βασικές πολιτικές του Όρμπαν, επικρίνοντας το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιδομάτων διατροφής παιδιών στη χώρα.

«Χρειαζόμαστε ένα εντελώς νέο σύστημα όπου η κοινωνική υποστήριξη θα παραχωρείται πράγματι με βάση τις κοινωνικές ανάγκες», τόνισε ο Μαγιάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία διοικείται από «μια καλά συνδεδεμένη ελίτ», την οποία θα επιδιώξει να τερματίσει, αν εκλεγεί.