Οι Σλοβάκοι προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, και αναμένεται να επανεκλέξουν ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον σοσιαλδημοκράτη Ρόμπερτ Φίτσο. Διεκδικεί την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός και στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην αντιμεταναστευτική ρητορική.

Ads

Η Μπρατισλάβα προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του συστήματος κατανομής των προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων. Ο Φίτσο είχε καταγγείλει την πρόταση αυτή ως πλήρες φιάσκο. 

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ να εισέλθει ούτε ένας μουσουλμάνος στη Σλοβακία, ούτε και θα δημιουργήσουμε καμία μουσουλμανική κοινότητα εδώ, επειδή αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες. 

image

Ads

Πρόκειται για τον άνθρωπο που πρότεινε να θυσιαστεί η Ελλάδα για να διασωθεί η Σένγκεν και έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ να σφραγίσουν τα σύνορά τους. Αντίπαλος της χώρας μας είναι και στα οικονομικά καθώς έχει πει πως είναι αντίθετος στη χορήγηση νέας οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα και πως δεν τον συγκινεί ο κίνδυνος ενός Grexit. 

Το κόμμα του κατέχει τώρα 83 έδρες σε σύνολο 150 στο κοινοβούλιο, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να καταλάβει 65 ή 70. Κι αυτό επειδή δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Ενδέχεται να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με πιθανότερο σενάριο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα SNS. 

Ο Φίσο πιστώνεται με μια στέρεη διαχείριση της οικονομίας – η Σλοβακία είναι μία από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης και παραμένει δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 53% του ΑΕΠ, είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Η ανεργία όμως έχει ξεπεράσει το 10% και οι τεράστιες οικονομικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών της χώρας καθώς και τα χαμηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας και παιδείας, έχουν απογοητεύσει πολλούς ψηφοφόρους.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).