Η εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου» είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, κάτι που, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της επιτροπής Εμβολιασμών της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Ads

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL και το τηλεοπτικό κανάλι channel LCI, ο Τιερί Μπρετόν υποστήριξε πως «από τη στιγμή που μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κάθε Ευρωπαίος που θέλει να εμβολιαστεί θα έχει δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, όπως δηλαδή θα συμβεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, θα είναι καλό να έχει στην κατοχή του ο πολίτες ένα πιστοποιητικό που δείχνει την κατάστασή του».

Στην ψηφιακή εκδοχή του το διαβατήριο θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR, την χώρα προέλευση και το εάν έχεις εμβολιαστεί ή όχι. Η έγγραφη έκδοση θα περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, αλλά και τον αριθμό διαβατηρίου, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με κωδικό QR όπου θα περιέχονται οι πληροφορίες για το πού εμβολιάστηκες και εάν έχεις υπάρξει φορέας του ιού.

«Για εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο ή δεν πέρασαν ποτέ την ασθένεια, θα απαιτείται αρνητικό PCR τεστ» πρόσθεσε ο Μπρετόν.

Ads

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το «πράσινο διαβατήριο», θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών τουρισμού 

Τι ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι το «πράσινο διαβατήριο» έχει πάρει την πρώτη έγκριση από τα κράτη-μέλη, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα που στηρίζονται κατά πολύ στον τουρισμό πιέζουν εδώ και μήνες για την εφαρμογή του, η υπουργός τουρισμού της Αυστρίας ζητεί ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό και καλεί άλλες δώδεκα χώρες της Ε.Ε. για άμεση τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, στην αυριανή τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία, χώρες στις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως αναφερόταν σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού στη Βιέννη, οι διαβουλεύσεις έχουν ως στόχο τους μία συμφωνία σχετικά με τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό σε σχέση με τον τουρισμό.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις άλλες τουριστικές χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ομοιόμορφες προϋποθέσεις-πλαίσιο το συντομότερο δυνατό βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “πράσινο διαβατήριο”», τονίζει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, αναφέροντας ότι η Αυστρία έχει ήδη δημιουργήσει τη νομική βάση για αυτό και τα “πρώτα βήματα εφαρμογής” θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.