Δεν έπεισε ο πρόεδρος του Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος την Τρίτη βρέθηκε ενώπιον του προέδρου, Αντόνιο Ταγιάνι και των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Η ακρόαση αποδείχτηκε χάσιμο χρόνου. Ο ιδρυτής του Facebook κλήθηκε σε απολογία για το σκάνδαλο κατάχρησης των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του FΒ από τη Cambridge Analytica.

Ads

Οι ευρωβουλευτές και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων είχαν έρθει με σκληρές ερωτήσεις για όλα τα σκοτεινά θέματα, κυρίως όσα έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τα τελευταία δύο χρόνια -πολύ πιο σκληρές σε σχέση με αυτές που τέθηκαν στον μαραθώνιο ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο- όμως ο Ζούκερμπεργκ απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Ο Σίεντ Καμάλ, πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών έθεσε ερώτηση σχετικά με το πώς πολίτες οι οποίοι είναι χρήστες του διαδικτύου, αλλά δεν χρησιμοποιούν το Facebook  μπορούν να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα τους, αναφερόμενος τα σκιώδη προφίλ. Ο Ζαν Φιλίπ Αλμπρεχτ των Πρασίνων του ζήτησε να δεσμευθεί ότι δεν θα διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μεταξύ των εταιρειών του, δηλαδή μεταξύ του Facebook και της θυγατρικής του, του WhatsApp. Η Γκάμπι Ζίμερ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του ζήτησε να εξηγήσει για ποιον λόγο το Facebook άλλαξε τους όρους της υπηρεσίας έτσι ώστε 1,5 δισ. χρήστες να μην καλύπτονται από τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Όπως σχολίασε ο Φιλίπ Λαμπέρ, επικεφαλής των Πρασίνων «δεν πήραμε απαντήσεις. Και δεν πήραμε απαντήσεις επειδή κάθε φορά που θέταμε συγκεκριμένα ερωτήματα ο κ. Ζούκερμπεργκ προσπαθούσε να τα αποφύγει. Θέλει να τον αφήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται στην ησυχία του και να τον αφήσουμε να πάρει τα κέρδη από τη monopoly του […] την οποία φυσικά προσπαθεί να προστατεύσει. […] Αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη monopoly, επικίνδυνη για τη δημοκρατία και αν ο κ. Ζούκερμπεργκ δεν θέλει να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο, τότε θα πρέπει να τον αναγκάσουμε να απαντήσει».

Ads

Ωστόσο, δεν βοήθησε ούτε η διαδικασία, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία του Ευρωκοινοβουλίου να στριμώξει τον Ζούκερμπεργκ, ειδικά σε ερωτήματα από τα οποία κατάφερε να ξεγλιστρήσει κατά την ακρόαση του στις ΗΠΑ. Αντί να του δοθεί χρόνος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση ξεχωριστά, αμέσως μετά την τοποθέτησή του, η διαδικασία οργανώθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα μέλη του κοινοβουλίου άρχισαν να θέτουν τις ερωτήσεις τους ο ένας μετά τον άλλον χωρίς διακοπή. Στη συνέχεια του δόθηκαν 20 λεπτά για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.

Διαβάστε επιπλέον: «Πρόσεξέ με! Το διαδίκτυο σήμερα: από τη βιομηχανία της προσοχής στη βιοτεχνία του ενδιαφέροντος» του Μανώλη Ανδριωτάκη

Η διαδικασία έδωσε τη δυνατότητα στον Ζούκερμπεργκ  να μιλήσει γενικά για τα ζητήματα και όχι να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων ερωτήσεων. Ζήτησε εκ νέου συγγνώμη για το σκάνδαλο με τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την Cambridge Analytica και είπε ότι «έχει γίνει σαφές τα τελευταία χρόνια ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε τα εργαλεία που έχουμε κατασκευάσει από το να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν ζημιά».

Όπως παρατηρεί και το slate.com, αγνόησε τις σκληρές ερωτήσεις και αντ’ αυτού άρχισε να μιλάει για τα δελτία Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ενώ βρήκε χρόνο -μάλιστα, περισσότερες από μία φορές-, να επαναλάβει τη χιλιοειπωμένη, κουραστική ιστορία της δημιουργίας του Facebook στο δωμάτιο του κολεγίου.

Όταν ολοκλήρωσε λέγοντας ότι, επιφυλάσσεται να στείλει γραπτές απαντήσεις για όσες ερωτήσεις άφησε αναπάντητες, κάποια μέλη του ευρωκοινοβουλίου άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα. Κι όταν επιχείρησε να τους «ευχαριστήσει για τη φιλοξενία» άρχισαν τις φωνές. «Σας έθεσα έξι ερωτήσεις τις οποίες μπορούσατε να απαντήσετε με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’. Δεν έλαβα ούτε μία απάντηση» είπε ένας ευρωβουλευτής. «Είναι φανερό γιατί ζητήσατε τη συγκεκριμένη διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δύο δημοσιογράφοι ρώτησαν ευθέως τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για το ποιός πρότεινε τη διαδικασία, εκείνος ή ο Ζούκερμπεργκ. Ο Ταγιάνι υποστήριξε ότι είχε προτείνει τη διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων και ότι ουδείς ζήτησε περισσότερο χρόνο, συμπληρώνοντας δε, ότι ο κ. Ζούκερμπεργκ έπρεπε να προλάβει την πτήση του…