Ενώπιον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, όπως και των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε ο πρόεδρος του Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων δεκάδων χιλιάδων χρηστών της γνωστής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ακρόαση είχε πραγματοποιηθεί και στις ΗΠΑ, όπου ο Ζουκερμπεργκ ζήτησε επισήμως συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση και ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ανακοίνωσε «την άμεση παύση όλων των δραστηριοτήτων της».

Διαβάστε επίσης:

Κατά την τοποθέτησή του ενώπιον των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Facebook ζήτησε εκ νέου συγγνώμη για το σκάνδαλο με τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου από την Cambridge Analytica. 

Ads

«Έχει γίνει σαφές τα τελευταία χρόνια ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε τα εργαλεία που έχουμε κατασκευάσει από το να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν ζημιά», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

«Είτε πρόκειται για fake news, είτε για ξένη παρέμβαση σε εκλογές, είτε για προγραμματιστές που κακομεταχειρίζονται τις πληροφορίες των χρηστών, δεν λάβαμε υπόψη τις ευρύτερες ευθύνες μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και λυπάμαι», πρόσθεσε.

Καθισμένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τους ευρωβουλευτές , φορώντας σακάκι, γραβάτα και άσπρη μπλούζα, ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε τη δέσμευση του Facebook για λήψη νέων μέτρων ασφάλειας στην Ευρώπη, διαθέτοντας επιπλέον εργαζομένους έως το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην κερδοφορία του facebook, αλλά το «να κρατάμε ασφαλείς τους ανθρώπους θα είναι πάντα πιο σημαντικό από το να μεγιστοποιούμε τα κέρδη μας».

Εντούτοις, τα ερωτηματικά παραμένουν για το πως το Facebook επέτρεψε να συμβεί αυτή η διαρροή και κατά πόσον κάνει αρκετά για να αποτρέψει την επανάληψή της.

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιθυμούν μια αυστηρότερη γραμμή ενάντια σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται πως ο δισεκατομμυριούχος είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες και στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ολόκληρη η «απολογία» Ζούκερμπεργκ: