Μετά την εξαγορά του ιστορικού τίτλου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας» έναντι 8,1 εκατ. ευρώ από τον όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη, εμμέσως προαναγγέλλεται  η επανέκδοση και κυκλοφορία του φύλλου.

Ads

Σε άρθρο του στο in.gr, ο διευθυντής των ψηφιακών μέσων της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, αναφέρει ότι «σήμερα σε ένα νέο τοπίο παγκόσμιας πόλωσης, κρίσης του ευρωπαϊκού ονείρου, πολλαπλής υπονόμευσης της δημοκρατίας, εμφάνισης νέων μορφών αυθαιρεσίας και αλαζονείας της εξουσίας και καταρράκωσης του κράτους δικαίου, χρειαζόμαστε ξανά και πραγματική ελευθεροτυπία και ποιοτική δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ξανά την “Ελευθεροτυπία”».

Η ιστορική σημασία και βαρύτητα της «Ελευθεροτυπίας»

Σχολιάζοντας ο ίδιος την πρόσφατη εξαγορά του τίτλου της «Ελευθεροτυπίας», της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», καθώς και της ιστοσελίδας enet.gr από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με αντίτιμο τα 8,1 εκατ. ευρώ, λέει ότι το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο με βάση την ιστορία και το βάρος της εφημερίδας.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, «Υπήρξε μια εποχή που εάν ένας πολίτης καθόταν και διάβαζε μια εφημερίδα σαν την “Ελευθεροτυπία” μπορούσε να έχει μια σφαιρική ενημέρωση, να κατανοήσει τα θέματα, να συμμετέχει στη μάχη των ιδεών, να αποκτήσει επίγνωση των επίδικων σε κάθε συγκυρία, κοντολογίς να έχει μια κανονική πολιτικοποίηση»

Ads

Ανάγκη για πολυφωνία

Ο επικεφαλής των ψηφιακών μέσων της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ εξηγεί ότι ήταν πλήγμα και απώλεια για τη χώρα, για τον πλουραλισμό, για τον Τύπο και για την παιδεία το κλείσιμο της «Ελευθεροτυπίας».

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι «οι εφημερίδες δεν είναι απλώς “απόψεις” ούτε απλώς “οπτικές γωνίες”, ούτε μόνο “πολυφωνία”. Μια εφημερίδα, όταν κάνει σωστά τη δουλειά της, είναι ένα διαρκές σχολείο. Παράγει γνώση, δομεί τη σκέψη, διαμορφώνει τον πολιτισμό μιας εποχής».

Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο άρθρο του αναλύει πόσο σημαντικό είναι η «Ελευθεροτυπία, να «συνεχίσει να γράφει ιστορία και να χαράσσει το μέλλον, υπερασπιζόμενη την ελευθεροτυπία και την πρόοδο», λέγοντας ότι «η δημοκρατία στη χώρα μας απαιτεί να υπάρξει ξανά προοδευτικός και δημοκρατικός χώρος που να μπορεί να εκπροσωπήσει τη ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή, δημοκρατία και δικαιοσύνη».

Να σημειωθεί ότι η τιμή εκκίνησης για την πώληση του τίτλου ήταν τα 378.000 ευρώ. Τη χρονιά που μας πέρασε είχε πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός δύο ακινήτων της πτωχευμένης εταιρείας «Χ. Κ. Τεγόπουλος», του βιομηχανικού ακινήτου στο Κορωπί και του κτιρίου της Μίνωος 10-16, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εφημερίδας.