Έτσι ξεκίνησαν οι «διακοπές» Κινέζου τουρίστα στη Γερμανία: Μόλις προσγειώθηκε η πτήση του, στη Στουτγκάρδη, στις 4 Ιουλίου, οδηγήθηκε κατευθείαν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ντόρτμουντ, στη δυτική Γερμανία, κι αμέσως μετά σε ένα άλλο, στην κοντινή κοινότητα Ντίλμεν.

Ads

Επί δέκα ημέρες ο 31χρονος «πρόσφυγας» από το Πεκίνο, δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη γραφειοκρατία και τα όσα επιτάσσει η γερμανική διαδικασία για αιτούντες άσυλο: Τον εξέτασαν γιατροί, του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα και του έδωσαν να συμπληρώσει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Η αδυναμία επικοινωνίας σε οποιαδήποτε γλώσσα πέραν των κινεζικών, τον οδήγησε να βάλει την υπογραφή του σε έγγραφο, που όπως πίστευε ο ίδιος, συνιστούσε υπεύθυνη δήλωση ότι του έκλεψαν το πορτοφόλι του και είχε μείνει χωρίς βίζα και διαβατήριο.

Με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού λύθηκε η παρεξήγηση. Ο Κριστόφ Σλούτερμαν, ομολογεί ότι «ήταν εμφανείς οι διαφορές του Κινέζου από τους άλλους πρόσφυγες». Κατάφεραν να τον γλιτώσουν από περαιτέρω ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας λογισμικό μετάφρασης για κινητό τηλέφωνο.

Ads

image

«Έλεγε ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Γαλλία και την Ιταλία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Χρειάστηκαν όμως αρκετές ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία.

Τελικά, ο Κινέζος μπόρεσε να συνεχίσει την περιήγησή του στη γηραιά ήπειρο και αναχωρώντας από τη Γερμανία δήλωσε: «Αλλιώς φανταζόμουν την Ευρώπη».