Να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα και να ανοίξει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους «διατάσει» το Ισραήλ το Διεθνές Δικαστήριο, μετά από τη συνεδρίασή του την Παρασκευή, κατόπιν σχετικού αιτήματος της; Νότιας Αφρικής.

Ads

Ο Nawaf Salam, επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου τόνισε κατά την ανάγνωση της απόφασης: «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσεις αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στη Ράφα που μπορεί να προκαλέσει στον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα, συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική του καταστροφή».

Με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο η Νότια Αφρική ζητά να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, ενώ κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία».

Προέτρεψε το δικαστήριο να διατάξει «άμεση» διακοπή της εκστρατείας του Ισραήλ και να διευκολύνει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι η πρόσφατη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα άλλαξε την κατάσταση στο έδαφος μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο που προέτρεπε το Ισραήλ να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει τις γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα – αλλά δεν διατάχθηκε κατάπαυση του πυρός.

Σε δημόσιες ακροάσεις την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Vusimuzi Madonsela ισχυρίστηκε ότι «η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίστηκε με ταχύτητα και μόλις έφτασε σε ένα νέο και φρικτό στάδιο».

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στο έδαφος θα πρέπει να αναγκάσουν το δικαστήριο να εκδώσει νέες εντολές έκτακτης ανάγκης.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες της υπόθεσης για γενοκτονία ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.