Στην απαγόρευση των ισπανικών διπλωματικών αποστολών να εξυπηρετιούν Παλαιστίνιους προχώρησε το Ισραήλ, στο πλαίσιο της αντίδρασής του στην απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Ads

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να διακοπεί η σύνδεση μεταξύ της ισπανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και των Παλαιστινίων, καθώς επίσης απαγορεύει στο ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ να «παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους».

Ο λόγος αυτής της απόφασης είναι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ισπανία, αλλά και αυτό που αποκαλεί «αντισημιτικό κάλεσμα» από την δεύτερη αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης. Έτσι, η διπλωματική κρίση κλιμακώνεται, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: Γάζα / Αδιάκοποι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Σήμερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για κατάπαυση του πυρός

Ads

Η Ισπανία εκτός από την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, διαθέτει επίσης ένα προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο λειτουργεί ως de facto πρεσβεία για τους Παλαιστίνιους, αφού όχι μόνο τους παρέχει προξενικές υπηρεσίες, αλλά είναι υπεύθυνο και για τις διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (ANP), και επιπλέον φιλοξενεί και την Ισπανική Υπηρεσία Συνεργασίας, με πολυάριθμες ανθρωπιστικές δράσεις στα κατεχόμενα.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και την προσάρτησε το 1980, επομένως το Υπουργείο Εξωτερικών του είναι αρμόδιο για να εκδίδει βίζες και άδειες στο προσωπικό του ισπανικού προξενείου.

Ο Αλμπάρες προωθεί διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση του Ισραήλ

Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης στην ισραηλινή ανακοίνωση δεν άργησε να έρθει και ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες , θα προβεί σε διαμαρτυρία για την ισραηλινή απόφαση να εμποδίσει το Γενικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ να εξυπηρετεί τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη.

Τόνισε ότι «στην κυβέρνηση της Ισπανίας δεν υπάρχουν αντισημίτες», αλλά ότι «είναι μια ανεκτική, πλουραλιστική, ποικιλόμορφη κυβέρνηση που δεν δέχεται καμία ρητορική μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού».