Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από διαπραγμάτεση που να αναγνωρίζει τις γραμμές του πεδίου μάχης, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις ρωσικές πηγές.

Ads

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να πολεμήσει εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντήσουν.

Το πρακτορείο προσθέτει, ότι τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, είπαν ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες υποστηριζόμενες από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις, με την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – να παγώσει ο πόλεμος», είπε ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συζητήσεων ανώτατου επιπέδου στην Κρέμλινο.

Ads

Η πηγή, όπως και οι άλλες που επικαλείται το πρακτορείο, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Reuters ισχυρίζεται ότι μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο, από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα του πρακτορείου για σχόλιο, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο για να επιτύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ως τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Ακολούθησαν συνεχείς πιέσεις στο πεδίο της μάχης και εδαφικά κέρδη από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο.

Με βάση τις γνώσεις τους για συνομιλίες στις ανώτερες τάξεις του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι τώρα ήταν αρκετά για να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό.