Μπορεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων να δείχνει αντιστροφή τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι «σκληροί δείκτες» (θύματα, διασωληνωμένοι και εισαγωγές) της πανδημίας παραμένουν σταθερά ψηλά και η κατάσταση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών, παραμένει προς το παρόν εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της υποστελέχωσης, που έχει φέρει το ΕΣΥ και το υγειονομικό προσωπικό στα όριά του. Υπάρχουν περιπτώσεις που γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και θετικοί, όπως καταγγέλλεται στο Tvxs.gr

Ads

Ράντζα στους διαδρόμους και «Covid Free» ιδιωτικές κλινικές

Την Πέμπτη σημειώθηκαν 95 νέοι θάνατοι και την Παρασκευή 77. Οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 679 και οι εισαγωγές για μια ακόμη ημέρα ήταν πάνω από 550, την ώρα που στο φως της δημοσιότητας έρχονται εικόνες με ράντζα σε διαδρόμους νοσοκομείων. Ειδικότερα, στο «Αττικόν», μετά την εφημερία, ασθενείς παρέμεναν σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε «ανέκδοτο» την άποψη ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Μάρτιο. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος την Τετάρτη τόνισε: «Όποιος μιλάει για το τέλος της πανδημίας, για τις αντοχές του συστήματος υγείας καλό είναι να επισκεφθεί το ΑΤΤΙΚΟ μετά από εφημερία. Έγιναν 213 εισαγωγές συνολικά, εκ των οποίων 71 ασθενείς με κορονοϊό. Αναπτύχθηκαν 101 ράντζα, ενώ νοσηλεύονται 166 ασθενείς με κορονοϊό. Επίσης, 10 ασθενείς με κορονοϊό που εισήχθησαν βρίσκονται ακόμη στα ΤΕΠ. Δεν υπάρχει κρεβάτι κενό».

Ads

«Ο ιδιωτικός τομέας προστατεύεται και δέχεται ελάχιστα περιστατικά που ήδη έχουν νοσηλευθεί και σταθεροποιηθεί ή από τα ΤΕΠ τα οποία εμφανίζουν ήπια νόσηση και έχουν άριστη πρόγνωση για την αποκατάσταση της υγείας τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ κάνει λόγο για «διαλογή περιστατικών», προσθέτοντας ότι «οι ιδιωτικές κλινικές, που υποτίθεται επιτάχθηκαν, πληρώνονται από το Δημόσιο για το σύνολο των κλινών που έχουν επιταχθεί ανεξάρτητα των ασθενών που νοσηλεύουν».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η εικόνα σήμερα με τις νοσηλείες του ιδιωτικού τομέα από το Πληροφοριακό Σύστημα Υπουργείου Υγείας είναι η εξής: Επιτάχθηκαν συνολικά 543 απλές κλίνες για περιστατικά κορονοϊού και νοσηλεύονται σήμερα 267 περιστατικά. Οι ιδιωτικές κλινικές πληρώνονται για το σύνολο των κλινών που διαθέτουν (543) αν και είναι κενές 279 κλίνες» και καταλήγει: «Γιατί είναι κενές την ώρα που πλημμυρίζουν με ράντζα τα Νοσοκομεία;».

Μάλιστα, σύμφωνα επίσης με ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας αναστολών εργασίας, συνταξιοδοτήσεων και νοσήσεων του προσωπικού, από τα νοσοκομεία της χώρας λείπουν 10.000 υγειονομικοί. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η περίπτωση του οικογενειακού γιατρού στο Κέντρο Υγείας της Κέρκυρας, ο οποίος εγκατέλειψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω εργασιακής εξουθένωσης, ενώ του οφείλονται 83 μέρες κανονικής άδειας, όπως ενημέρωσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως στη μάχη της πανδημίας εισέρχονται 300 κλίνες covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα υπηρεσιών Υγείας, με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου, οι ιδιωτικές κλινικές εξασφάλισαν ειδικά κριτήρια εισαγωγής ασθενών covid. Όπως καταγγέλλεται τόσο από γιατρούς όσο και από την αντιπολίτευση, τα κριτήρια που έχουν τεθεί επί της ουσίας δίνουν τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να μην παίρνουν κανέναν ασθενή Covid ή να επιλέγουν οι ίδιες ποιο περιστατικό και εάν θα νοσηλευτεί. 

Η εγκύκλιος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κριτήρια Εισαγωγής: μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς ή ασθενείς του ΤΕΠ, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κλπ».

Μαρτυρία γιατρού του Ευαγγελισμού στο Tvxs.gr

Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι η μαρτυρία στο tvxs.gr παθολόγου από τον «Ευαγγελισμό».

Πιέσεις από ανώτερους και γιατροί θετικοί στην εφημερία

Ξεκινώντας, τονίζει πως προφανώς πρόκειται για υποστελεχωμένο νοσοκομείο, δίχως να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, με ανθρώπους να διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους. Όπως αναφέρει, από τον Σεπτέμβριο και μετά, τα περιστατικά άρχισαν να συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις εφημερίες, με την έντονη κλιμάκωση να παρατηρείται τον Δεκέμβριο. Τι συνέβη όμως τότε;

«Αυτό που συνέβη λοιπόν ήταν ότι δίνανε πιο πολύ χώρο στα επείγοντα κόβιντ. Εκεί δηλαδή που είχαμε 3 δωμάτια, αυτά μετά έγιναν 4 και ούτω καθεξής. Αντίστοιχα, αυτοί που ήταν στα άλλα δωμάτια, έπρεπε να πάνε αλλού. Δεν υπήρχε κάποια μέριμνα δηλαδή για να βολευτούν όλοι. Υπήρχε δηλαδή χωροταξικό πρόβλημα» επισημαίνει στο tvxs.gr, προχωρώντας σε μια καταγγελία:

«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα λοιπόν, ερχόταν στα επείγοντα του κόβιντ, που πολλές φορές δεν μπορείς ούτε να αναπνεύσεις λόγω δουλειάς, είτε ο υποδιοικητής μόνος του, είτε μαζί με προϊσταμένες νοσηλεύτριες, και στην ουσία μας πιέζανε να κάνουμε εισαγωγές ή να διακινήσουμε περιστατικά. Έχει τύχει να είμαι στα επείγοντα, να έχει φέρει το ΕΚΑΒ ασθενή, να έχω να τον δω δύο ώρες επειδή δε προλαβαίνω, και να έρχεται ο υποδιοικητής και να λέει “άντε, τι περιμένει εδώ; Κάνε τον εισαγωγή”. Αυτό συμβαίνει για να αδειάσουν τα επείγοντα, έτσι ώστε να δεχθούμε κι άλλα περιστατικά από το ΕΚΑΒ. Θα μπορούσε κάλλιστα ο κάθε υποδιοικητής, να πάρει ένα τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ, και να ενημερώσει ότι για τη συγκεκριμένη εφημερία δε δεχόμαστε άλλα περιστατικά. Αυτό όμως θα έβλαπτε την εικόνα του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επείγοντα του Ευαγγελισμού διαθέτουν μόνο έναν αξονικό τομογράφο, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν 15 και 16 ώρες.

Μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά – Θετικοί γιατροί εργάζονται κανονικά

Επιπλέον, σημειώνει πως στο νοσοκομείο, όπως και σε πολλά άλλα, υπάρχει μεγάλη διασπορά μεταξύ του προσωπικού. «Σαν νοσοκομείο έχουμε σαν δύναμη 6 θαλάμους. Πλέον, λειτουργεί μόνος ένας θάλαμος, επειδή οι άλλοι 5 είναι κλειστοί, έχοντας μπει σε καραντίνα».

Ο ίδιος, καταγγέλλει στο tvxs.gr πως στις 30 Δεκεμβρίου, δύο γιατροί θετικοί στον κορονοϊό, εργάστηκαν κανονικά. «Στις 30 Δεκεμβρίου, εφημέρευε η Δ’ Παθολογική και η Α’ Χειρουργική, στην οποία είχαν μείνει 5 ειδικευόμενοι. Από αυτούς, οι 2, που εργάστηκαν στα επείγοντα, ήταν θετικοί στον κορονοϊό, και το γνωρίζαμε όλοι. Αναγκάστηκαν να δουλέψουν, είτε γιατί δεν ήθελαν να βάλουν τους συναδέλφους τους να επιστρέψουν από την άδεια, είτε γιατί είχε πέσει το “εντέλλεσθε”. Στις χειρουργικές υπάρχει άλλωστε η εξής απειλή πολλές φορές: “Ή έρχεσαι, ή κάνεις να δεις χειρουργείο 5 χρόνια”. Σε εκείνη την εφημερία λοιπόν, λόγω έλλειψης προσωπικού, εφημέρευαν γιατροί θετικοί στον κορονοϊό».
 
Ο ίδιος αναφέρεται και στη νέα κλινική κόβιντ του νοσοκομείου και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. «Μέχρι τη Δευτέρα το νοσοκομείο δεν διέθετε επίσημα κλινική κόβιντ. Οι παθολογικές, οι πνευμονολογικές και λιγότερο οι άλλες ειδικότητες, λειτουργούσαν ανάλογα με τις εισαγωγές. Για παράδειγμα, αν κάνανε εισαγωγές και κόβιντ και παθολογικά περιστατικά, τα νοσήλευαν οι ίδιες. Εγώ σε μια γενική εφημερία, μπορεί να έκανα εισαγωγή 10 άτομα κόβιντ, κι άλλα 10 που είχαν κάποιο παθολογικό ζήτημα, και θα τα έβλεπα όλα εγώ. Κάτι τέτοιο ήταν δύσχρηστο για τις κλινικές. Έτσι είπαν να ξαναφτιάξουν κλινική κόβιντ».

Με ποιο τρόπο όμως; «Δεν προχωρούν σε νέους διορισμούς. Στην ουσία ανακατεύουν την τράπουλα. Έτσι, πήραν έναν επιμελητή από την κάθε παθολογική, κάποιους ακόμη γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, και κάποιους παρατασιακούς ειδικευόμενους. Με αυτό τον τρόπο όμως, επειδή έχουμε έλλειψη δυναμικού, δημιουργείται περισσότερη δουλειά για τους υπόλοιπους στις κλινικές και περισσότερες εφημερίες».

Εξουθένωση και εκβιασμοί

Μέσα σε όλα αυτά, ο ίδιος περιγράφει ένα περιστατικό εκβιασμού που συνέβη στο νοσοκομείο την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου. «Γενικότερα, οι εφημερίες μας βγαίνουν με το ζόρι. Έχουμε λοιπόν 2 μανάδες μεταξύ μας, περίπου 30 χρονών, οι οποίες βάσει νόμου πρέπει να κάνουν 4 εφημερίδες. Εδώ και πολύ καιρό λοιπόν, κάνουν 7 εφημερίες, επειδή δε βγαίνει το πρόγραμμα. Ήρθε λοιπόν την Πέμπτη ο διευθυντής της κλινικής, και μας είπε το εξής: Ή μας δίνεται εσείς, ως Δ’ Παθολογική, άλλον έναν επιμελητή και έναν ειδικευόμενο, που σημαίνει ότι οι εφημερίες δεν θα έβγαιναν με τίποτα, ή χρεώνεστε σαν κλινική το ένα από τα 4 τμήματα που καλύπτει περιστατικά κόβιντ. Η κόβιντ κλινική δηλαδή, είναι υπεύθυνη για 4 τμήματα του νοσοκομείου, και το 1 θα το χρεωνόμασταν εμείς. Αυτό σημαίνει ότι θα χρεωνόμασταν μια ολόκληρη κλινική ακόμη, με το ίδιο προσωπικό. Εκεί που βλέπουμε δηλαδή 80 άτομα, θα βλέπουμε 160. Εμείς αρνηθήκαμε, και τότε μας είπε να απευθυνθούμε στον Διοικητή και στον Πλεύρη».

Όσον αφορά την απόφαση του ΕΟΔΥ για 5ημερη καραντίνα, ο παθολόγος του Ευαγγελισμού την χαρακτηρίζει «έγκλημα», ενώ αποκαλύπτει πως στο νοσοκομείο εργάστηκε κοπέλα που μετά την καραντίνα έβγαινε ακόμη θετική.

«Το Σάββατο δούλεψε στην εφημερία κοπέλα στην κλινική μας, που είχε νοσήσει πριν από 5 μέρες, και έβγαζε ακόμα θετικό ράπιντ. Της είχαν πει όμως ότι μπορεί να εφημερεύσει, για να μη μείνει το νοσοκομείο χωρίς κόσμο. Υπάρχει και μια “ανεπίσημη γραμμή” να μη κάνουμε τεστ, δίχως βέβαια να έχει έρθει κάποιος σε εμένα για να μου δώσει τέτοια εντολή. Επίσης, πολλοί γυρνάνε στη δουλειά και είναι κυριολεκτικά κομμάτια, δίχως να έχουν νοσήσει και βαριά».

Συνολικά, η λύση θα ήταν οι παραπάνω προσλήψεις. Αντί όμως να πάρει γιατρούς, το νοσοκομείο προχωρά σε ανακαίνιση των μπάνιων. «Κάνουμε ανακαίνιση των μπάνιων ένα μήνα, ενώ δεν έχουμε πάρει ούτε έναν γιατρό» λέει δηκτικά.

Πλέον, όλοι οι εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα κλίμα τρομοκρατίας και απειλών, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» είναι πανταχού παρούσα, με αποτέλεσμα να τσακώνονται οι γιατροί μεταξύ τους. Σε όσους ωστόσο υποστηρίζουν πως «πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω, να αντιδράσουν», ο ίδιος απαντά: «άμα δουλεύεις 10 ώρες, κάνεις εφημερία και δε κοιμάσαι καθόλου, την μέρα που ξημερώνει θες απλά να πας σπίτι σου και να κλαις στον καναπέ σου. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω το κουράγιο μετά από όλα αυτά να τσακωθώ με τον διοικητή ή με το σωματείο. Θέλω απλά να τελειώσει η μέρα. Και προφανώς, όλα αυτά είναι εις βάρος των ασθενών. Το σαββατοκύριακο, είναι καθαρά θέμα τύχης ποιοι θα βγουν από το νοσοκομείο. Δε γίνεται σε 24 ώρες, 2 γιατροί να είναι υπεύθυνοι για 100 άτομα».

Τέλος, όσον αφορά τα μονοκλωνικά, κάνει λόγο για ακόμη ένα φιάσκο. «Τα μονοκλωνικά υπήρχαν σε πολλά νοσοκομεία, αλλά τα δίνανε με πιο φειδωλό τρόπο. Τώρα, που κάνανε παραγγελία περισσότερα και γενικότερα έπεσαν λεφτά, τα δίνουμε σωρηδόν. Τώρα όμως, στη μετάλλαξη όμικρον, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Εμείς συνεχίζουμε να τα δίνουμε, γιατί τέλος Ιανουαρίου λήγουν».