Στη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, επενδύει η κυβέρνηση. Παρότι ανέμενε μια δημόσια στήριξη για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και την ελάφρυνση του χρέους, στον απόηχο του «φιάσκου» των Παρισίων και εν μέσω της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον Ζ. Κ. Γιούνγκερ, ο τελευταίος διεμήνυσε ότι  η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα θα συνεχιστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παράλληλα με τις προσπάθειες για την ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης και επενδύσεων. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον από τo μέτωπο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την Αργεντινή.

Ads

Στο μέτωπο του «πολυνομοσχεδίου», παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι τo μνημόνιο τελειώνει, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έχει ήδη προαναγγείλει κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων. Όπως δήλωσε, «το πολύ “ξύλο”, το δημοσιονομικό, το έχουμε φάει. Ο δρόμος όμως αυτός δεν έχει τελειώσει». Ως επιβεβαίωση της παραπάνω δήλωσης, μπορεί να ερμηνευθεί και ο ιδιαίτερα αυξημένος ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) που καλούνται να πληρώσουν 6,16 εκατομμύρια υπόχρεοι, ενώ μόνο τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλλουν πάνω από 3,1 δισ ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: Δεν μειώνεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει στις «προκλήσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντ’ αυτού ποντάρει στο χαρτί της χρεοκοπίας της Αργεντινής, ως παράδειγμα προς αποφυγή, συνδέοντας την καταστροφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Αν. Σαμαράς, «αρκεί η σύγκριση με την Αργεντινή που χρεοκόπησε πριν 12 χρόνια και ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει… Δεν μπορεί να επανέλθει στις αγορές παρά το γεγονός ότι το χρέος της ήταν λιγότερο από το μισό αρχικά», ενώ πρόσθεσε ότι «την ώρα που κάποιοι εισηγούνταν άτακτη χρεοκοπία, την ίδια ώρα που κάποιοι έλεγαν ότι η παραμονή μας στο ευρώ δεν ήταν φετίχ, η Ελλάδα έμεινε στην ευρωπαϊκή ομπρέλα, και αφήνει την κρίση πίσω της».

Σε αυτό το κλίμα και βλέποντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να πλησιάζει, η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα έλαβε από την κυβέρνηση επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, ανέμενε τη δημόσια στήριξη Γιούνγκερ και ως «αντάλλαγμα» για την υποστήριξη στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δηλώσεις του Ζ. Κ. Γιούνκερ, που χαρακτήρισε φίλο και αδελφό τον έλληνα πρωθυπουργό και έκανε λόγο για εντυπωσιακή προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως «αποδεικτικό στοιχείο» ότι η κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα της χώρας, η οποία κατά τον πρωθυπουργό «μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση»

Ads

Με την υπερφορολόγηση να έχει «γονατίσει» τους φορολογούμενους, μια δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν για την «σωστή» δημοσιονομική πορεία της χώρας, θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαναφέρει το επιχείρημα περί τέλους των δημοσιονομικών μέτρων. Αντ’ αυτού, ο Ζ. Κ. Γιουνγκερ μίλησε για αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, εστιάζοντας περισσότερο στην ανάπυτξη και τις επενδύσεις, ενώ σαφής δήλωση δεν έγινε ούτε για το ζήτημα του χρέους. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει στον πρόεδρο της Κομισιόν και τις φοροελεφρύνσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς αρνήσεις των εταίρων ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «μαζέψει» το «φιάσκο» της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, για την οποία η Κομισιόν είχε διαμηνύσει ότι δεν υποκαθιστά τον τακτικό έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να πάρει το πράσινο φως από τον Ζ. Κ. Γιούνγκερ, για διεξαγωγή  όλων των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα δεν εξαρτάται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους ελέγχους της τριμερούς.

Στο θέμα του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης που επιθυμεί να λάβει η κυβέρνηση και ο νέος επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, παρόλο που από τις ομιλίες Σαμαρά και Γιούνγκερ, φάνηκε ότι έγινε σχετική συζήτηση, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του, ενώ υπογράμμισε ότι η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα την αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις οποίες πάντως είπε ότι θα συνεργαστεί σε πνεύμα αδελφότητας.