Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ηγετικό ρόλο» του Ζ. Κ. Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αν. Σαμαρά «φίλο και αδελφό». Ωστόσο δεν έκανε καμία δήλωση για το ελληνικό χρέος ούτε για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως επίτροπος.

Ads

Ο πρωθυπουργός συνέκρινε την ελληνική περίπτωση με τι συνέβη στην Αργεντινή, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αρκεί η σύγκριση με την Αργεντινή που χρεοκόπησε πριν 12 χρόνια και ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει… Δεν μπορεί να επανέλθει στις αγορές παρά το γεγονός ότι το χρέος της ήταν λιγότερο από το μισό αρχικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Την ώρα που κάποιοι εισηγούνταν άτακτη χρεοκοπία, την ίδια ώρα που κάποιοι έλεγαν ότι η παραμονή μας στο ευρώ δεν ήταν φετίχ, η Ελλάδα έμεινε στην ευρωπαϊκή ομπρέλα, και αφήνει την κρίση πίσω της», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, καθώς και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Επίσης, χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στην Ελλάδα, την ώρα που, όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ. «Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», σημείωσε ο Αν. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δήλωσε: «Πάλεψα σαν λιοντάρι για την Ελλάδα. Θαυμάζω τους Έλληνες που κατάφεραν να διώξουν τη δικτατορία». Όπως είπε, επισκέφθηκε την Ελλάδα για προσωπικούς λόγους: Για να ευχαριστήσει τον Αν. Σαμαρά για τη στήριξη στο πρόσωπό του και για να ακούσει τα ζητήματα που θέτει η Ελλάδα. Επίσης, σημείωσε ότι «αγαπά τους Έλληνες και ότι ελπίζει να συνεχίσουν να τον αγαπάνε».

Ads

Επιπλέον, έκανε λόγο για «δεσμούς αδελφοσύνης» που συνήψε με τον Αντώνη Σαμαρά. «Οι σχέσεις μας πολύ ειλικρινείς Δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή. Είμαι ο μόνος πολιτικός άνδρας τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία», ανέφερε. «Χάρη σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη τη θαυμάζει σε αντίθεση με τους Έλληνες…», σημείωσε επίσης ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους σημείωσε ότι δεν θέλει να εκφράσει τη γνώμη του αυτή τη στιγμή αλλά πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό δεν είναι μέρος των σκέψεών του». Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν για το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς πάντως να το αποκαλύψει. Μάλιστα, διεμήνυσε ότι τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα την αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις οποίες πάντως είπε ότι θα συνεργαστεί σε πνεύμα αδελφότητας. 

Για την οικονομία ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα θα συνεχιστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά προτεραιότητα του θα είναι η ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης και επενδύσεων. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να υπάρχουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Να δούμε που θα εστιάσουμε την προσοχή μας. Να δούμε ποια είναι τα εργαλεία που υπάρχουν και ποια θα αναπτύξουμε εμείς για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο μέτωπο των επενδύσεων. Η Ελλάδα δεν θα είναι εκτός ενός τέτοιου προγράμματος» ανέφερε.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για την χρεοκοπία της Αργεντινής, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή». «Εάν δεν είχατε λάβει μέτρα, θα είχατε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή», ανέφερε.