Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη, μιλώντας για σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη.

Ads

Μίλησε για αντιπερισπασμό ντροπής την συζήτηση περί της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέδειξε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο για το πολιτικό σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη με στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης, αποδομώντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στο χρονικό περιθώριο 15 ημερών που προσέφερε η κυβέρνηση στον κατηγορούμενο για βιασμό ανηλίκων, έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Στηλίτευσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μία συγγνώμη για τις προσωπικές του επιλογές, επικρίνοντας παράλληλα την στήριξη που προσέφερε στην υπουργό Πολιτισμού ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης μετά τις καταγγελίες τον Λιγνάδη, ενώ απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τον σκηνοθέτη, ρώτησε ποιος τελικά τον διόρισε στο Εθνικό Θέατρο λέγοντας δηκτικά: «Εσείς δεν κάνατε, η κ. Μενδώνη δεν το έκανε. Εκτός εάν περνώντας έξω από το Εθνικό είδε φως και μπήκε».

Παράλληλα περιέγραψε αναλυτικά τις ευθύνες του πρωθυπουργού καλώντας τον να απαντήσει εάν η Λίνα Μενδώνη κινήθηκε μόνη της και συγκεκριμένα:

Ads
  • Από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη
  • Από μόνη της κατήργησε τον διαγωνισμό και να διορίσει τον Λιγνάδη που δεν τον γνώριζε;
  • Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του;
  • Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη;

Απαντώντας στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του Λιγνάδη, ο α. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Ποιος τον έβαλε εν πάση περιπτώσει σε αυτήν την θέση; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Τι ρεσιτάλ υποκρισίας είναι αυτό;». Πρόσθεσε δε ότι η Λ. Μενδώνη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όταν και μόνο υπήρχε η πληροφορία για μη παραγραμμένο αδίκημα.

«Γιατί δεν επιδείξατε και στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά όπως στην περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου; Τι σας φόβισε στην περίπτωση Λιγνάδη; Τι σας έκανε να προχωρήσετε στην επιχείρηση συγκάλυψης;», ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε στον Κ. Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακούει ή κάνει πως δεν ακούει την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού και επιλέγει να την ξεπλύνει πολιτικά. Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό».

Ενώ, ζήτησε απαντήσεις για την επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, η οποία «είναι ακριβώς το ίδιο με το απαράδεκτο ¨τώρα το θυμήθηκε;¨». Ρώτησε, επίσης, τι σήμα δίνει η κυβέρνηση όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης προϊδεάζει για τη «γραμμή» υπεράσπισης της Λ. Μενδώνη επειδή ξεμπλόκαρε τις επενδύσεις στο ελληνικό.

«Έτσι εξευτελίζετε τους ανθρώπους που κατήγγειλαν τους δυνάστες τους» συμπέρανε και διερωτήθηκε δηκτικά μήπως ο Ν.Σ. και όσοι βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, κατήγγειλαν για να… μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πολιτικό σκάνδαλο, άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του επεσήμανε ότι  «αμφισβητείται το τεκμήριο της πολιτικής σας αθωότητας».

Αναφέρθηκε δε εκτενώς σε περιπτώσεις που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπαρήγαγε ψεύδη και αθλιότητες. «Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;» είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πήρε αποστάσεις «από όλες τις χυδαιότητες» που παρατέθηκαν στον δημόσιο διάλογο. «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα και κατηγορηματικά από πολλά απ΄ όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως η αναφορά του αυτή δεν αποκλείει κανέναν. Υπενθύμισε δε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μετατραπεί σε μόνιμο αναμεταδότη επιχειρηματολογίας των τρολ του διαδικτύου. «Από το δικό σας στόμα δεν βγήκε ότι ανταλλάξαμε Μακεδονία με τις συντάξεις;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε την μεταφορά του «Μακελειού» στην Βουλή από τον πρωθυπουργό όταν προσπάθησε να διασύρει τον νεκρό του πατέρα ως συνεργάτη της Χούντας. 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στα αγόρια και στα κορίτσια που υπήρξαν θύματα κακοποίησης και τόλμησαν, «στα αγόρια και στα κορίτσια που κουβαλούσαν ένα βάρος και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους. Γιατί βρήκαν την δύναμη και ύψωσαν την φωνή τους και ύψωσαν ένα φράγμα απέναντι στην σιωπή και στην συγκάλυψη, προστατεύοντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια για το μέλλον».

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο Α. Τσίπρας, τόνισε: «Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργείται και αυτά που δεν μπορείτε να λύσετε με τις πολιτικές σας είναι η κριτική εναντίον σας. Εσείς με τις επιλογές σας, με την αλαζονική σας συμπεριφορά, τα μειωμένα αντανακλαστικά και τη χαμηλή ενσυναίσθηση, είστε οι τροφοδότες τους. Μην ψάχνετε στην αντιπολίτευση τους υπεύθυνους. Ψάξτε την ευθύνη στις πολιτικές σας, στην κυβέρνησή σας, μέσα σας. Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών, όχι εκτός. Κάντε αυτοκριτική. Μην αναζητάτε ευθύνες σε άλλους. Μην πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Το πρόβλημα είστε εσείς, όχι οι άλλοι. Εσείς και μόνο εσείς. Και από εκεί πρέπει να αρχίσει η κάθαρση.».