«Είχατε την ευκαιρία να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε», είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη.

Ads

Ανέφερε ότι η Σοφία Μπεκατώρου πρωτοέκανε την καταγγελία της σε εκδήλωση που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και όχι σε εκδήλωση της κυβέρνησης, όπως είχε επαναλάβει νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης.

Βήμα – βήμα η κυβερνητική συγκάλυψη

Το «κρίσιμο ερώτημα», είπε ο Α. Τσίπρας, είναι το γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποπέμπει την υπουργό Πολιτισμού. Η «ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο Α. Τσίπρας, είναι ότι στις 6 Φεβρουαρίου, «είχαμε μία δημόσια καταγγελία». «Μας λέτε, εκ των υστέρων, ότι “εμείς του ζητήσαμε την παραίτηση στις 6 του μηνός”. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυρία Μενδώνη, είχε βγει στις 8 του μηνός, σε τηλεοπτικό σταθμό, και έλεγε, “ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών, που δημιουργούσε έναν κλοιό γύρω του. Γι’ αυτό οδηγήθηκε μόνος του σε παραίτηση”. Και την ίδια ημέρα, 8 του μηνός, η κ. Μενδώνη, σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Θέμα, βγήκε και είπε “δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Γι’ αυτό και δεν προχωρούμε στη διαδικασία περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης”. Όταν σε όλη τη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε όλο το διαδίκτυο, παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων και μη, από τον χώρο των τεχνών, βοούσανε, “γιατί δεν προχωράτε σε διερεύνηση;”».

Ads

«Μας λέτε τώρα», συνέχισε ο Α. Τσίπρας, «ότι “δεν προχωρήσαμε, επειδή η καταγγελία αυτή, δεν ήταν μηνυτήρια αναφορά”. Μα στις 8 του μηνός, ο δικηγόρος του Νίκου Σ. ήταν αυτός που πήγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και έκανε και δηλώσεις έξω από την Εισαγγελία, ο κ. Γιάννης Βλάχος, ο οποίος, ζητούσε από την Δικαιοσύνη, να επιδείξει τα αντανακλαστικά, που προσφάτως είχε επιδείξει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως και σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να εξαρθρωθεί πλήρως και να βρεθεί, αν πέρα του Νίκου Σ. υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που είχαν υποστεί κακοποίηση. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός, ο κ. Ταραντίλης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαινε σε δημόσια δήλωσή του κομπιάζοντας να λέει, ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Και μόνο στις 19 του μηνός, όταν υπήρχε πια κατατεθημένη μήνυση, για μη παραγεγραμμένο αδίκημα, τότε και μόνο, βγήκε η κυρία Μενδώνη δημόσια, να μας πει ότι ήταν ένας επικίνδυνος άνθρωπος και ότι εξαπατηθήκατε. Και ότι σας έπεισε. Και σας ρωτάμε ευθέως: Ποιους έπεισε; Και ποιος τον τοποθέτησε αυτόν τον άνθρωπο εκεί;».

«Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και να το καταδικάσουμε όλοι μαζί». Υπογράμμισε ότι όμως υπάρχει και ένα θετικό, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσε να αναδειχτούν σειρά από κρίσιμες δημόσιες καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης σε κρίσιμα θέματα, σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση σας». «Από την περίφημη κομπίνα του “σκόιλ ελικίκου ” του κ. Βρούτση μέχρι τα πτυχία που δεν είχε ο κ. Διαματάρης που αναγκαστήκατε να τον διώξετε, μέχρι τις μάσκες αερόστατα, μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, ατοπήματα δικά του ή της κυβέρνησης του να έχουν μια ευρύτερη δημοσιότητα καθώς το διαδίκτυο φουντώνει, τότε παρεμβαίνει ακόμα και στην ΕΡΤ.

Περί «τρολ» του διαδικτύου

«Θα ζητήσω από την κ. Αγαπηδάκη να με ενημερώσει για τη δουλειά που κάνει. Αρκεί, όμως, η ίδια να καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους» είπε ο Α. Τσίπρας και ανέγνωσε ανάρτηση της σημερινής εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – της οποίας το εγκώμιο έπλεξε κατά την πρωτολογία του ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε αναρτήσεις του Π. Πολάκη – από τις 5/12/2016 όταν και μιλούσε για «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δολοφόνους».

Ανέγνωσε, επίσης, ανάρτηση από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ο τότε πρωθυπουργός θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Επιπλέον, παρέθεσε το περιεχόμενο post της στα social media από τον Απρίλιο του 2017 σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας είναι «εγκληματικά ανήθικος».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ξεκαθάρισε πως εν προκειμένω δεν μιλάμε για δημοσιογράφους αλλά για στελέχη της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε δε την κατηγορία που εξαπέλυσε πριν λίγες μέρες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι, ενώ αντιστοίχως έπραξε και για αναρτήσεις του Αδ. Γεωργιάδη και του Νίκου Ρωμανού. Ως προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ανέφερε ανάρτηση που έκανε λόγο για «παρακράτος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δεν παρέλειψε το πολυθρύλητο fake news για το δήθεν ταξίδι στις Μαλδίβες. Για τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, διάβασε ανάρτηση που αποκαλούσε συμμορία την προηγούμενη κυβέρνηση.

image

image

«Αυτοί είστε κ. Μητσοτάκη. Σας τα χαρίζω που έχετε και το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο» είπε καταθέτοντας στα πρακτικά τα σχετικά post. Μάλιστα, καταφέρθηκε και κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε φέρει στη Βουλή το δημοσίευμα του «Μακελειού» που συνέδεε τον νεκρό πατέρα του με τη χούντα. «Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε όσα έχουμε γράψει για την οικογένεια Τσίπρα» ανέφερε διαβάζοντας σχετικό δημοσίευμα της ακροδεξιάς φυλλάδας του Στέφανου Χίου. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι κάτι αντίστοιχο έπραξαν τα φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση Μέσα για την δήθεν εξαγορά βίλας στα Λεγρενά, αξιοποιώντας συκοφαντικό δημοσίευμα του «Μακελειού».

Η ανάρτηση της Ειρ. Αγαπηδάκη

«Δεν είστε απλά η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα, είστε από τους χειρότερους ανθρώπους που υπήρξαν ποτέ στην ελληνική κοινωνία», γράφει σε κείμενό της στα social media η Ειρήνη Αγαπηδάκη εξαπολύοντας «δριμύ κατηγορώ» στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του με αφορμή τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου…

Σε ένα σκληρό κείμενό της η Ειρ. Αγαπηδάκη απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα και όπως επισημαίνει: «Δεν κάνεις για Πρωθυπουργός, το έχουμε καταλάβει όλοι, αλλά δε χρειαζόταν να είσαι τόσο μα τόσο εγκληματικά ανήθικος».

«Αλέξη,

είναι ντροπή να βγαίνεις και να φτύνεις στα μούτρα τους πολίτες μιας χώρας λέγοντας ότι δεν υπάρχει κρίση επειδή φέτος είδες πολλούς να πηγαίνουν εκδρομή τις ημέρες του Πάσχα, την ώρα που, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν για το 2015 (τώρα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη όπως δείχνουν τα ευρήματα άλλων ερευνών):

Στη χώρα που κυβερνάς, το 35,7% του πληθυσμού είναι σε φτώχεια και κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη χώρα που κυβερνάς, το 22,2% στερείται βασικά υλικά αγαθά.

Στη χώρα που κυβερνάς, το 12,3% έχει ανάγκες υγείας που δεν καλύπτονται (2η θέση στην Ε.Ε).

Η χώρα που κυβερνάς, βρίσκεται στην προ-τελευταία θέση ως προς τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου της φτώχειας.

Είναι ντροπή να φτύνεις στα μούτρα τους νέους λέγοντας ότι το κυριότερο τους πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν μια γκαρσονιέρα να πάνε με τη γκόμενα, την ώρα που:

Στη χώρα που κυβερνάς, το 17,2% των νέων δε σπουδάζουν και δεν εργάζονται (5η θέση στην Ε.Ε) – αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουν μια ζωή χειρότερη από ότι οι γονείς τους.

Στη χώρα που κυβερνάς, υπάρχει η υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. με ποσοστό 24,9% (1η θέση, όσκαρ) και είναι στην τελευταία θέση στις πολιτικές για την υποστήριξη της εργασίας.

Στη χώρα που κυβερνάς, τα νοικοκυριά έχουν το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στην ΕΕ (τελευταία θέση, πάτος του πάτου) και μάλιστα, είναι μια από τις δύο χώρες που τα νοικοκυριά έχουν λιγότερο εισόδημα σε σχέση με το 2005.

Είσαι ο νεότερος πρωθυπουργός που είχε η χώρα και εκείνος που υποτίμησε τους νέους πιο πολύ από κάθε άλλον.

Είσαι πατέρας και άφησες να κακοποιηθούν προσφυγόπουλα και καταδίκασες τα ελληνόπουλα στη φτώχεια και σε μια ζωή χειρότερη και μικρότερη. Κοινωνικές ανισότητες το λένε, αλλά για την Αριστερά είναι πάντα χρήσιμες ως εργαλείο. Δεν τη νοιάζει η φτώχεια, απλά τη χρησιμοποιεί.

Δεν κάνεις για Πρωθυπουργός, το έχουμε καταλάβει όλοι, αλλά δε χρειαζόταν να είσαι τόσο μα τόσο εγκληματικά ανήθικος.

Δεν είστε απλά η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα, είστε από τους χειρότερους ανθρώπους που υπήρξαν ποτέ στην ελληνική κοινωνία.

Είναι ντροπή, είναι εμετικό, τρισάθλιο, γιατί με όσα είπες προχτές στον Χατζηνικολάου, είναι σαν να ισχυρίστηκες ότι το παιδάκι τεσσάρων χρονών που βιάστηκε, το απόλαυσε.

Ηθικά, είναι ακριβώς το ίδιο».