Τα ονόματα τριών ακόμη εξωκοινοβουλευτικών πρώην υπουργών της κυβέρνησης που έκαναν αίτηση για το επίδομα ενοικίου έρχονται στη δημοσιότητα, μετά την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία και παραιτήθηκε – απομακρύνθηκε για ηθικούς λόγους από την κυβέρνηση ύστερα από τις αντιδράσεις και την ενόχληση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Σύμφωνα με τον Σκάι, πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος είναι στην κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο του 2015, το κονδύλι ήταν ύψους 5.000 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε κατέθεσε αίτηση γιατί δεν γνώριζε που θα μείνει, ωστόσο τελικά βρήκε σπίτι και ουδέποτε έλαβε κάποιο ποσό.

Για τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, η δαπάνη ήταν 7.000 ευρώ από τα οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χρησιμοποίησε 350 ευρώ και για διάστημα επτά μηνών καθώς η μηνιαία δαπάνη για το ενοίκιό του ήταν 50 ευρώ. Στο ερώτημα που έδινε 50 ευρώ το μήνα είπε: «Έμενα στο Αιγάλεω και είμαι περήφανος γι’ αυτό».

Ads

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως ως «εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών. Σημειώνεται επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε».