Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών και σκιές συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων κρύβονται πίσω από την, πολύμηνη και εμφανή πλέον, αδράνεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – μια αδράνεια, που παρατείνει σταθερά το καθεστώς παρανομίας στο τηλεοπτικό μέτωπο.

Ads

Εξι μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον περσινό διαγωνισμό για τις άδειες και οδήγησε, εν μέσω πολιτικής θύελλας, στη συγκρότηση του ΕΣΡ, το Συμβούλιο παραμένει σε άτυπη μεν, σταθερή δε «λευκή απεργία».

Και, παρά τις διαρροές στελεχών του περί «δραματικών» ελλείψεων σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και νομοτεχνικά κενά, οι πληροφορίες δείχνουν ότι αυτή η αδράνεια οφείλεται στις διαφωνίες εντός του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών που πρέπει να δοθούν και στον διχασμό των μελών του, αρκετά από τα οποία – κατά κυβερνητικές πηγές – δέχονται και πολιτικές πιέσεις για… επ’ αόριστον συντήρηση του σημερινού τηλεοπτικού καθεστώτος.

Οι διαφωνίες για τον αριθμό των αδειών πιστοποιήθηκαν, κατά πληροφορίες, και κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής από τα μέλη του ΕΣΡ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς προειδοποίησε με αναζήτηση ακόμη και ποινικών ευθυνών εάν η πρακτική των καθυστερήσεων συνεχιστεί.

Ads

«Τα πάντα είναι έτοιμα και στη θέση τους, για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ξεκινήστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν πια δικαιολογίες», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος δεν έδωσε την παραμικρή δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης και ολοκλήρωσης του διαγωνισμού κατά τη χθεσινή ενημέρωση στη Βουλή, ενώ οι πληροφορίες φέρουν αρκετά μέλη του ΕΣΡ να επιμένουν σε χορήγηση μεγάλου, έως και απεριρόριστου, αριθμού αδειών – γενικού περιεχομένου και θεματικών.

Ενδειτικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης έκανε λόγο για δημοπράτηση 9 αδειών – σημειώνοντας, πάντως, ότι εκφράζει «προσωπική άποψη» -, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του Συμβουλίου επιχειρείται να διαμορφωθεί πλειοψηφία που θα τάσσεται υπέρ ενός αριθμού 6 αδειών και άνω.

Μια συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να έχει μπει στο τραπέζι προβλέπει 3 άδειες γενικού περιεχομένου και 7 έως 8 θεματικές άδειες, τα πάντα όμως παραμένουν στον αέρα καθώς δεν υφίσταται μέχρι στιγμής καμία συνολική, τεκμηριωμένη εισήγηση.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις στο ΑΠΕ του καθηγητή Γιώργου Πλειού που μετέχει στο Συμβούλιο, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν μόνον εκτιμήσεις και δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση». Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι «ο αριθμός των προς αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να βασιστεί στον αριθμό των πολυπλεκτών που διαθέτει η χώρα». Κατά τον κ. Πλειο στον αριθμό αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί και η ΕΡΤ έως ότου αποκτήσει τους δικούς της αναμεταδότες.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχουν επιλυθεί πλέον όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη λειτουργία του ΕΣΡ – υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό και σχετική ειδική μελέτη που έκανε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο – και δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα και δικαιολογίες για να μην προχωρά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Κατά την εκτίμηση, μάλιστα, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η προκήρυξη και η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός 2 έως 3 μηνών, παραμένει όμως άκρως αμφίβολο εάν όλα τα μέλη του ΕΣΡ είναι διατεθειμένα να επιταχύνουν ρυθμούς για να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα…