Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόνταλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση. 

Ads

Ως σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων περιέγραψε ο πρωθυπουργός τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά τις σύντομες δηλώσεις των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση. Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Τραμπ, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή, αυτήν της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τόνισε επίσης ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον μοιράζονται κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες αλλά κάνει σπουδαίο έργο για την επιστροφή. Θα επιστρέψει σίγουρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συνεργαζόμαστε σε μία σειρά από τομείς και για την αναβάθμιση των F 16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς». «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να την ενισχύσουμε» είπε, ενώ υπογράμμισε τις παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών.

 

Η Ατζέντα

Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών θα βρεθούν τα θέματα:

Ads

α) της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
β) της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
γ) των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
δ) της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει, στη συνέχεια, συνάντηση με γερουσιαστές στις 22:30 και συνάντηση με επιχειρηματίες στις 02:30 ώρα Ελλάδος (χαράματα Τετάρτης).

Ζωντανή Μετάδοση