Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σοβαρή ένταση, επεισόδια, συγκρούσεις, ξύλο και χημικά σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο ειρηνοδικείο Αθηνών, όταν μέλη κινημάτων και συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο που διεξαγόταν η διαδικασία.

Ads

Οι συγκεντρωμένοι προσπαθώντας να ματαιώσουν τη διενέργιεα των πλειστηριασμών βρήκαν απέναντί τους τα ΜΑΤ που με ξύλο και χημικά επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις αφού είχαν αποκλείσει την αίθουσα του δικαστηρίου δεν επέτρεπαν στα μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω», τις άλλες συλλογικότητες, τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στα μέλη του ΠΑΜΕ να μπουν ώστε να προσεγγίσουν τους συμβολαιογράφους. Τα ΜΑΤ επενέβησαν και άρχισαν να χτυπούν με γκλομπ τους συγκεντρωμένους, ενώ έριξαν και χημικά στους εσωτερικούς χώρους του Ειρηνοδικείου. Οι αλληλέγγυοι πετούσαν αντικείμενα, ενώ άδειασαν και δύο πυροσβεστήρες.

Η κατάσταση έγινε ασφυκτική, ενώ υπήρξαν και τραυματίες. Ενας άνδρας τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» με αναπνευστικά προβλήματα.

Ads

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, καθώς μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα που συνεδρίαζε ο οικείος Συμβολαιογραφικός Σύλλογος. Οι διαδηλωτές ζήτησαν αρχικά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια άρχισαν να σπρώχνουν τους άνδρες των ΜΑΤ, προσπαθώντας να εισέλθουν στο κτίριο.

Οι αστυνομικοί απάντησαν απωθώντας τους με τις ασπίδες και σημειώθηκε συμπλοκή με σωματική βία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς να μπουν στο κτίριο και κινήθηκαν προς την Τσιμισκή. Τα μέλη του Συντονισμού πραγματοποίησαν πορεία κατά των πλειστηριασμών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στο ΥΜΑΘ όπου φώναζαν συνθήματα και ανάρτησαν αφίσες στην είσοδο του υπουργείου.

image

image

image

image

image

Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών διεξήχθησαν τελικά, το απόγευμα της Τετάρτης, 12 από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και οι δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών ακινήτων στους 14. Αναλυτικότερα, από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς έγιναν 20 και εξ αυτών ολοκληρώθηκαν για 12 ακίνητα, ενώ για 8, αν και ξεκίνησαν, δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Οι υπόλοιποι 9 δεν ξεκίνησαν καν.

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως ισχύει η προστασία πρώτης κατοικίας για όσους υποβάλουν αίτηση έως τις 31.12.2017. «Στα τέλη Δεκεμβρίου δεν λήγει η προστασία της α’ κατοικίας, αλλά το δικαίωμα να υποβληθεί ένταξη για προστασία», διευκρίνησε ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχουν συμφωνήσει να μη γίνουν πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας κάτων των 300.000 ευρώ. «Βασική μέριμνα είναι η προστασία της «λαϊκής κατοικίας». Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί έτσι θα επιβαρυνθούν πάλι οι Ελληνες πολίτες», τόνισε.