«Μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ads

«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, μία εβδομάδα μετά τη δήλωσή του πως έχει αρχίσει η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή και στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας  από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. «Σε κάθε περίπτωση … η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνεται επίσης πως ο πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει στις εργασίες και τον Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίο παραμένει κλινήρης μετά την περιπέτεια της υγείας του. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ευχαρίστως και ανέλαβε την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από την ΕΕ.

Ολάντ και Μέρκελ: «Ναι» στην ανάπτυξη αλλά από άλλο δρόμο

Ads

Σύμφωνοι για την ανάγκη να τεθεί η οικονομική ανάπτυξη στο επίκεντρο της δημοσιονομικής στρατηγικής για την Ευρωζώνη εμφανίστηκαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο, οι δηλώσεις τους κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. παρουσιάζουν δύο διαφορετικά οράματα για τη δράση που θα πρέπει να ληφθεί.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», είπε. «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Απ’ την πλευρά του πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη. «Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για τον στόχο της ανάπτυξης στον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ο Ολάντ αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής την Παρασκευή.