Προβλήματα έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νησί.

Ads

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας και  τα Σαμανια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Ads

Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την γέφυρα του Μύρτου, η οποία στέκει όρθια εδώ και 100 χρόνια. Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν φουσκώσει το ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα, η οποία επισκευάστηκε πριν δύο χρόνια, αλλά υπέστη φθορές από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου, δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στην κοίτη του ποταμού σε περιοχή του Δήμου Βιάννου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα και στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων και λόγω καθιζήσεων του οδοστρώματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς ‘Αρβη, της δημοτικής οδού από ‘Αρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κύμα καοκαιρίας που έπληξε το νησί τον περασμένο Φεβρουάριο επέφερε μεγάλες καταστροφές σε υποδομές του νησιού. Η «Ωκεανίδα» γκρέμισε τότε το ιστορικό γεφύρι του Κερίτη.