«Νοείται Αριστερά του Τίποτα;» Το οξύ άρθρο του Γιάννη Πανούση στα ΝΕΑ προκαλεί αναταράξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης διαμηνύει ότι δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις του και θα συνεχίσει να τις διατυπώνει δημόσια. Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Γιάννης Πανούσης τονίζει ότι «με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες ερμηνείες και ύποπτες στρεβλώσεις». 

Ads

Κύκλοι του υπουργού σε επικοινωνία με το tvxs.gr τόνιζαν ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα παραίτησης – ούτε από την πλευρά του κ. Πανούση, ούτε από την πλευρά του Μαξίμου -, πρόσθεταν, δε, πως με το άρθρο στα ΝΕΑ εξέφρασε τις σταθερές του απόψεις. «Είναι η επιστημονική και πολιτική του θεώρηση και θα συνεχίσει να τη λέει», επεσήμανε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του υπουργού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι οι θέσεις Πανούση είναι απολύτως κατανοητές και αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ τονίζουν ότι δεν υφίσταται και κανένα θέμα «υποβάθμισης» ή «κηδεμονίας» με την υπαγωγή του χαρτοφυλακίου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ηταν δική του πρόταση», λένε κατηγορηματικά, «και την είχε διατυπώσει εδώ και δύο χρόνια από το βήμα της Βουλής. Θεωρεί ότι υπάρχει απόλυτη συνέργεια και συνάφεια μεταξύ των δύο υπουργείων (Δικαιοσύνης και Προσασίας του Πολίτη) κι έτσι μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα». Οι ίδιοι κύκλοι, δε, σημειώνουν ότι με τη θέση αυτή του κ. Πανούση είχε συνταχθεί και ο Μανώλης Γλέζος.

Ads

Στο άρθρο του στα ΝΕΑ, με αφορμή τις θερμές κινητοποιήσεις για τους απεργούς πείνας και την εισβολή στον περίβολο της Βουλής, ο Γιάννης Πανούσης γράφει ότι πρέπει «ν’ αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο» και τονίζει πως «Αριστερή Διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη». Δαιμηνύει, δε, πως δεν είναι η ώρα για ανέξοδα ιδεολογήματα αλλά εμπέδωσης θεσμών νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη που καταλόγισε στον Γιάννη Πανούση «ατόπημα», λέγοντας ότι «είναι υπουργός και σχολιαστής».

Αποστάσεις κράτησε το Μέγαρο Μαξίμου, κύκλοι του οποίου ανέφεραν ότι «οι αναφορές του αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Πανούση στο άρθρο του προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της Κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν».

Υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Δημόσια Τάξης τάχθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας Νίκος Παρασκευόπουλος και Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι είναι δικαίωμα του κ. Πανούση να λέει την άποψή του και πως ο ίδιος σε πολλά σημεία συμφωνεί μαζί του.