Αν και με επίσημη ανακοίνωση του προς τους δημοσιογράφους το Μέγαρο Μαξίμου «άδειασε» τον Γιάννη Πανούση για το άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τα Νέα και επιγράφεται «Νοείται Αριστερά του τίποτα;», δύο υπουργοί εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς στηρίζοντας υπό προϋποθέσεις τις θέσεις Πανούση. Την αντίθεση του εξέφρασε ο Νίκος Φίλης. Στηρίζει Πανούση και η αντιπολίτευση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή των τελευταίων ημερών, ο Γιάννης Πανούσης δημοσιεύει σήμερα άρθρο του στο οποίο σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το θέμα, γράφει πως «πρέπει να συνεννοηθούμε και ν’ αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο».

Επισημαίνει επίσης ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη και πως δεν είναι ώρα για ανέξοδα ιδεολογήματα και ανούσια τσιτάτα, αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

Παρασκευόπουλος: Το ζητούμενο είναι στη χρυσή τομή

Ads

Ως μια «γενική πολιτική εκτίμηση» σχολίασε το άρθρο του Γιάννη Πανούση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Αυτά που λέει ο κ. Πανούσης είναι αυτονόητα κατά το Σύνταγμα και κατοχυρώνονται σε αυτό», σημείωσε. Το ζητούμενο όμως είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πώς θα βρίσκεται η χρυσή τομή και η σύνθεση, ώστε να ικανοποιείται και το κράτος δικαίου, αλλά παράλληλα να διαφυλάσσεται και η ασφάλεια των πολιτών.

Διευκρίνισε τέλος, ότι δεν θα ενωθούν τα δύο χαρτοφυλάκια των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υπ. Προστασίας του Πολίτη και ότι τα θέματα της ασφάλειας δεν είναι δική του δικαιοδοσία αλλά του κ. Πανούση.

Μπαλτάς: Συμφωνώ μεν, αλλά…

Ερωτηθείς σχετικά με σημερινό άρθρο του Γιάννη Πανούση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι στη γενική κατεύθυνση συμφωνεί πολύ. «Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε ο χώρος αυτός σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές», είπε ο κ. Μπαλτάς.

Τόνισε ωστόσο πως δεν έχει την αρμοδιότητας της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι «η κοινότητα έχει τις δικές της ευθύνες, ο πρύτανης έχει τις δικές του ευθύνες, η πολιτεία έχει τις δικές της ευθύνες, πρέπει να συνεργάζονται οι διάφοροι φορείς που οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες καταλήψεις, εκτίμησε ότι «κάποιοι» δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ΜΑΤ.

Τζάκρη: Λέει το αυτονόητο

Σύμφωνη με τις θέσεις του υπουργού, όπως εκφράστηκαν στο άρθρο, δηλώνει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, σχολιάζοντας πως ο Γ. Πανούσης λέει «το αυτονόητο»