Μετά την Τρίτη, νέα αύξηση κατέγραψε την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου φτάνοντας στο 7,68% με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να ανέρχεται στις 690 μονάδες βάσης. Σε ελεύθερη πτώση και ο γενικός δείκτης τιμών που έπεσε κάτω από τις 900 μονάδες καταγράφοντας μείωση 5%. «Η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε την εικόνα που έχουν οι αγορές για την Ελλάδα και υπονομεύει ευθέως τη σταθερότητα. Για αυτό οι αγορές αντέδρασαν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ζητήσαμε εκλογές, αλλά προτίμησε την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας της αποσταθεροποίησης», ανέφερε για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας

Ads

Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού ως «δυσανάλογη του οικονομικού κλίματος». «Τα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα είναι σήμερα καλύτερα σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν προ μιας ή δύο εβδομάδων», σχολιάζουν. 

Ωστόσο ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου μιλώντας στο Tvxs.gr εξήγησε πως η αύξηση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα της ασάφειας που έχει προκαλέσει ο κυβερνητικό οικονομικός σχεδιασμός και οι ανακοινώσεις περί προθέσεων εξόδου από το οικονομικό πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ, χωρίς να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση. (Διαβάστε αναλυτικά: Η κυβέρνηση τζογάρει με «σκουπίδια»)

Όμως για την κυβέρνηση υπεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «παίζει με το μέλλον των παιδιών των Ελλήνων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει την πολιτική ζωή με αποκλειστικό του στόχο να δημιουργήσει πολιτική ανωμαλία, να αναστατώσει τις αγορές και να βυθίσει τη χώρα στην αστάθεια».

Ads

Στον ίδιο τόνο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Βλέπουμε σκηνές από το μέλλον που πρέπει να αποφύγει ο ελληνικός λαός. Βλέπουμε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και ότι όσο σημαντικό είναι το να είμαστε ενωμένοι και συστρατευμένοι για να πετύχουμε την έξοδο από το Μνημόνιο, άλλο τόσο είναι επικίνδυνο να μετατρέψουμε εσωτερικές μικροκομματικές αψιμαχίες σε επιχείρημα των αγορών εναντίον μας. Άρα, ο καθένας πρέπει να καταλάβει πως ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα αμέσως εξάγεται και λειτουργεί, είτε υπέρ, είτε κατά της χώρας. Δυστυχώς, τώρα λειτουργεί κατά».

Reuters: Η Αθήνα αλλάζει γνώμη για την έξοδο από το πρόγραμμα

Σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Αθήνα μετά το κραχ των δυο τελευταίων ημερών ξανασκέφτεται το ζήτημα της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης. Σύμφωνα με παράγοντες της ευρωζώνης, η Ελλάδα ενδέχεται να ζητήσει μια πιστωτική γραμμή για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια από το ΔΝΤ. Αλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι «προσγείωση στην πραγματικότητα».