1. Παίζοντας με τον φόβο. Όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφου για την προεδρική εκλογή, τόσο αγριεύει η κινδυνολογία και η καταστροφολογία, καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται διαρκώς. Τα νούμερα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα, δεν βγαίνουν και σε εξέλιξη βρίσκεται μια συντονισμένη επιχείρηση πολιτικών, εκδοτών και οικονομικών παραγόντων με διεθνείς διασυνδέσεις, για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ειναι αυτό «τo πρώτο πραξικόπημα των αγορών στην ιστορία;».

Ads

2. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως «οι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πιστωτικό γεγονός». Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση μέχρι και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε αδίστακτη την κυβέρνηση κατηγορώντας την για υπονόμευση της Δημοκρατίας. «Είναι ικανός να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνεται πως συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν διστάζει να μιλήσει στον Guardian για το σχέδιο τρομοκράτησης κάνοντας λόγο για μια “win – win” κατάσταση

3. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα υπήρξε μια ακόμη παρέμβαση από την Ευρώπη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δεν δίστασε να επαναφέρει και το ζήτημα του Grexit στο προσκήνιο για να εκφράσει την έμμεση στήριξή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως λίγη ώρα νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε αρνηθεί κατηγορηματικά, οποιαδήποτε συζήτηση για το Grexit αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο. 

4. Αιματηρό φινάλε είχε η ομηρία σε καφέ στο Σίδνεϊ με δράστη έναν Ιρανό τζιχαντιστή. Συνολικά τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και ο δράστης, ο οποίος φέρεται πως έδρασε μεμονωμένα, ακολουθώντας ωστόσο το κάλεσμα (φετφά) για εξάπλωση του ιερού πολέμου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Διαβάστε αναλυτικά για την υπόθεση και δείτε βίντεο όπου καταγράφεται καρέ καρέ η έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων. 

Ads

5. Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τα ξημερώματα τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι παρέμεναν επί περίπου έναν μήνα στον χώρο της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, ζητώντας ταξιδιωτικά έγγραφα. Η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων έγινε περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ώρα που οι πρόσφυγες κοιμόντουσαν. Η αστυνομία έβαλε τους 51 πρόσφυγες, μεταξύ τους δυο παιδιά και 6 γυναίκες, σε κλούβες, εκκενώνοντας έτσι το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν αρχικά στο Τμήμα Αλλοδαπών, στην Π. Ράλλη, απ’ όπου αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το μεσημέρι.

6. Τέλος η προστασία από τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει παράταση στις διατάξεις του νόμου που προστατεύει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η ισχύς των οποίων λήγει στο τέλος του 2014.

7. Δασκάλα στη Λαμία φέρεται να κλότσησε έναν εξάχρονο μαθητή με αποτέλεσμα να του ραγίσει ένα πλευρό. Το περιστατικό κατήγγειλε ο γονέας του παιδιού στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας. 

8. Η 22χρονη οικιακή βοηθός, Τζολί Τουμουχίργουε, καταδικάστηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο της πρωτεύουσας Καμπάλα, στην Ουγκάντα, σε τετραετή φυλάκιση μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ενός νηπίου ηλικίας 18 μηνών. Το περιστατικό είχε καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο διαδόθηκε μέσω του YouTube και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό.

9. Την καταβολή δαπάνης για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, στα οποία έχει γίνει διακοπή, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, αποφάσισε τη Δευτέρα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω της εκπόνησης του προγράμματος «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους».

10. Τέλος διαβάστε για μια ξεχωριστή «Έξοδο» με 2 εξόριστες της ελληνικής Αριστεράς. Το παρελθόν συναντά το παρόν και προοικονομεί το μέλλον, δίνοντας το μήνυμα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αν είναι δίκαιος και στοχευμένος. Με την προτροπή να δώσουμε τις δικές μας μικρές ή μεγάλες μάχες στο δίλημμα υποταγή ή έξοδος, το θεατρικό σχήμα Anima δίνει μια απάντηση… ηρωϊκή με την παράσταση «Έξοδος». Πρωταγωνίστριες – εκτός των ηθοποιών -δύο πρώην εξόριστες και αγωνίστριες της Αριστεράς, η 89χρονη Ζωή Πετροπούλου και η 98χρονη Κατίνα Σηφακάκη, που ανεβαίνουν στη σκηνή και κλέβουν την παράσταση. Η σκηνοθέτιδα του έργου Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει στο tvxs.gr.

* Φωτογραφία: Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου