Το «σενάριο Grexit» επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Η δήλωσή του προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, είχε επισημάνει πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ads

«Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με Grexit μετά τη σημαντική δουλεία που έχει κάνει» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις ωστόσο υπογράμμισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχουν υποστεί πολλές θυσίες», είπε.

Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την προληπτική γραμμή» που θα προστατεύει τη χώρα κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό έτος, το 2015. Πρόσθεσε μάλιστα πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη διαμόρφωση της επόμενης μετά το μνημόνιο ημέρας, με την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως «δεν επιθυμεί να παρέμβει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα». «Αυτό δεν είναι δουλειά μου», είπε.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε τη Δευτέρα πως «η Κομισιόν δεν ανακατεύεται στις επιλογές του ελληνικού λαού και εργάζεται για να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το ενδεχόμενο διενέργειας εθνικών καλλιεργεί σενάρια για έξοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Η δήλωση της Αντρέεβα έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Πιέρ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Η ίδια, πάντως, παρέπεμψε στις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως «αυτό το νόημα έχει η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ προς Μοσκοβισί: Τι ισχύει;

Οι δηλώσεις του Μοσκοβισί προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως πριν από μια εβδομάδα, στις 8 Δεκεμβρίου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung, είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευτεί η Ευρώπη» ομολογώντας ότι η Ελλάδα συνιστά συστημικό κίνδυνο. «Τελικά τι από τα δύο ισχύει;», διερωτώνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.