Με πιστωτικό γεγονός απειλείται η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές. Αυτό υποστήριξε, σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Βούλτεψη. Την πρώτη απάντηση έλαβε από τον κυβερνητικό εταίρο μέσω του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη που χαρακτήρισε τη δήλωσή της «απρόσεκτη έως επικίνδυνη». Η ίδια αργότερα μίλησε για διαστρέβλωση των όσων είπε.  

Ads

«Πρέπει όλοι οι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για αυτά τα οποία συζητούν. Η χώρα ξαναβρέθηκε δυστυχώς στην κόψη του ξυραφιού» τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
 
«Έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός», ανέφερε, επικαλούμενη την έκθεση του οίκου Moody’s για την ελληνική οικονομία. 

«Δεν πρόκειται περί δικτατορίας, πρόκειται περί της πραγματικότητας… υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, η χώρα βρισκόταν ήδη σε πορεία ανάκαμψης, είχε αρχίσει ήδη η ανάπτυξή της, συζητούμε τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και ξαφνικά κάποιοι θέλουν να την πάνε πίσω, προφανώς επειδή δεν θέλουν να φύγει το μνημόνιο» παρατήρησε, επικρίνοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως είπε, οι αναλυτές δεν βλέπουν μόνο την προκήρυξη εκλογών, αλλά ακούν και πράγματα που δεν έπρεπε να ακούγονται: «Ακούνε ότι εμείς είμαστε σκληρά καρύδια, ότι εμείς θα πάμε για μια διαπραγμάτευση στη διάρκεια της οποίας θα παγώσουμε ή θα θάψουμε το χρέος και δεν θα πληρώνουμε τοκοχρεολύσια, ακούει ότι θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν εταίροι και αγορές».
 
Αναφερόμενη δε στην προειδοποίηση του Αλ. Τσίπρα περί απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση για τις πράξεις της, η κ. Βούλτεψη σχολίασε πως η κυβέρνηση τού την επιστρέφει. «Η προειδοποίηση επιστρέφεται, θα αποδοθούν πράγματι ευθύνες όχι μόνο πολιτικές και θα διαλέξει εκείνος το όργανο υπό τους ήχους του οποίου θα του αποδοθούν αυτές οι ευθύνες» είπε.

Απρόσεκτη έως επικίνδυνη χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τη δήλωση που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Ως κ. Βούλτεψη μπορεί να λέει ότι θέλει, ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος, όμως, η δήλωση αυτή είναι από απρόσεκτη έως επικίνδυνη και καλό θα ήταν το επόμενο διάστημα να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι είναι μία περίοδος σημαντική για τη χώρα και πρέπει σε αυτή την περίοδο όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Για διαστρέβλωση κάνει λόγο η Βούλτεψη
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος λίγο αργότερα έκανε λόγο για διαστρέβλωση των όσων είπε υποστηρίζοντας ότι ανέφερε τι λέει ο ξένος Τύπος και οι οίκοι αξιολόγησης και η ίδια «ουδέποτε υιοθέτησε κάτι τέτοιο».
 
Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, η κ. Βούλτεψη εκφράζει την απορία της για το «πώς μια αναφορά σε ένα γεγονός, μπορεί τελικά να διαστρεβλώνεται και να εμφανίζεται ως … ‘δήλωση’, κάτι το οποίο δεν συνέβη».
 
«Στη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του Mega μεταξύ άλλων στα οποία αναφέρθηκα όσον αφορά στα μηνύματα και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, έκανα αναφορά και στην έκθεση του διεθνούς οίκου Moody’s περί ‘αρνητικού πιστωτικού γεγονότος’, καθώς και στις υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους χωρών όπως η Γαλλία και η Φινλανδία. Είναι προφανές ότι ουδέποτε υιοθέτησα κάτι τέτοιο, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο» διευκρίνισε.
 
Διερωτήθηκε τέλος εάν «κάποιοι θεωρούν πως οι αναφορές των διεθνών οίκων είναι περισσότερο επικίνδυνες από δηλώσεις για μονομερή διαγραφή του χρέους, μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων και ‘σκληρές διαπραγματεύσεις’ από ‘σκληρά καρύδια’, υπό τους ήχους νταουλιών, ζουρνάδων και λυρών».

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητά ο Τ. Κουίκ

Απαντώντας στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κούικ, ζήτησε μέσω Twitter την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την για «απροκάλυπτη τρομοκρατία».
 

Ads

Επαναφέρει τα περί Grexit ο Χαρδούβελης

Στο μεταξύ, ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επαναφέρει τα περί Grexit σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και διάφορα δημοσιεύματα από το εξωτερικό, εάν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος του Grexit ο υπ. Οικονομικών ανέφερε πως το σενάριο αυτό θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη στην περίπτωση που στην Ελλάδα επικρατήσουν ακραίες αντι-ευρωπαϊκές φωνές.

Επίθεση Δ. Σταμάτη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τρίπρα ότι «προσπαθεί να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αμετροεπείς και επικίνδυνες δηλώσεις του για ‘ζουρνάδες και χορούς’ και φθάνει στο σημείο να κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ως… επικίνδυνο».

Ο Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «εδώ και 2,5 χρόνια κρατά όρθια τη χώρα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και κόντρα στην υπονομευτική δράση του κ. Τσίπρα, ενώ και τώρα φρόντισε να εξασφαλίσει τη χώρα από οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός, για όσο χρόνο πιθανόν να διαρκέσει η πολιτική περιπέτεια» στην οποία -όπως λέει- έβαλε τη χώρα ο κ. Τσίπρας.

Για κίνδυνο στην ρευστότητα της αγοράς κάνει λόγο ο Γ. Στουρνάρας

Την ίδια στιγμή και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και υπογράμμισε ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό», ενώ κάλεσε τους βουλευτές να συνεκτιμήσουν στις αποφάσεις τους, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον άμεσο κίνδυνο που, όπως είπε, ελλοχεύει.

Μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του, ο Γ. Στουρνάρας έκανε αναφορά στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών και όπως σχολίασε, γνωρίζει το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές.

«Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Και κατέληξε: «Πράττοντας έτσι – συνέχισε ο κ. Στουρνάρας – θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια για τον παραδειγματισμό των κρατών μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Στουρνάρα

Την αντίδρασή του, στην παρέμβαση υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας νωρίτερα, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

«Προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.