1. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή με έκτακτο διάγγελμα κάλεσε σε συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνοντας πως μετά την εκλογή και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκλογές μέχρι το τέλος του 2015. Η πρόταση Σαμαρά απορρίφθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ μοιρασμένοι εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Διαβάστε για το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου για τις πολιτικές εξελίξεις: «Συναίνεση για Δήμα και εκλογές τώρα».

Ads

2. Ολοκληρώνεται η εισαγγελική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη. Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Γιώργος Αποστολόπουλος στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα ισχυρίστηκε πως στόχος του ήταν να παγιδεύσει τον Παύλο Χαϊκάλη και να αποδείξει πως είναι «ανέντιμος» και με «μειωμένη ηθική». «Ήθελα να προστατέψω τους ΑΝΕΛ», είπε και πρόσθεσε: «Ήθελα να τον καταγγείλω αλλά με πρόλαβε». Την Κυριακή οι Πάνος Καμμένος και Παύλος Χαϊκάλης κλήθηκαν για συμπληρωματικές απολογίες. Διαβάστε τι ανέφεραν στις καταθέσεις τους. Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα του εισαγγελέα Παναγιωτόπουλου στον προϊστάμενό του Ντογιάκο.

3. Δριμεία επίθεση στα διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή, ενώ το Σάββατο από την Κοζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το τιμόνι». Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηγηθεί μιας «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», στην οποία όπως υπογράμμισε θα έχουν θέσει πρόσωπα άξια κι «ας μην ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο». «Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά», τόνισε.

4. Συνέντευξη των Podemos στο Tvxs.gr. Την πεποίθηση ότι μία πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει και στην εκλογική νίκη των Podemos, «νομιμοποιώντας» την ευρωπαϊκή στροφή στην Αριστερά κόντρα στην καταστροφολογία, εκφράζουν τρείς Ισπανοί που «μπορούν» στο tvxs.gr. Οι ευρωβουλευτές των Podemos, Λόλα Σάντσες Καλντέντεϋ και Πάμπλο Ετσενίκε, καθώς και ο φιλόσοφος τους Χουάν Ντομίνγκο Σάντσες Εστόπ μιλούν για τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα των πλατειών στην ευρωβουλή αλλά και στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, το πολιτικό τους πρόγραμμα, την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας κι εξηγούν πώς έκαναν τους Ισπανούς να συνειδητοποιήσουν ότι είναι Αριστεροι.

Ads

5. Ορυμαγδός τροπολογιών στο παρά πέντε από την κυβέρνηση. Μόνο σε δύο νομοσχέδιο κατατέθηκε συνολικά 132 τροπολογίες. Αντιδρώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν από την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Το εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 42 τροπολογίες. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και η δίμηνη παράταση κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την υγεία το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

6. Σύγχρονη Μήδεια. Στην Αυστραλία γυναίκα σκότωσε με μαχαίρι τα επτά παιδιά της και την ανιψιά της. Τα παιδιά ήταν ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 15 ετών. Στην 37χρονη, που βρέθηκε επίσης μαχαιρωμένη στο σπίτι όπου βρίσκονταν και τα νεκρά παιδιά, απαγγέλθηκαν οκτώ κατηγορίες για φόνο. Η γυναίκα νοσηλεύεται φρουρούμενη σε νοσοκομείο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

7. Τους πρώτους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο πραγματοποίησε το Σάββατο το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως εκτοξεύτηκε ρουκέτα από τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που προκήρυξε εκλογές μετά την ρήξη με τους κυβερνητικούς εταίρους του, στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία του στην επιθετική στάση του έναντι των Παλαιστινίων και στα εθνικά θέματα και τα θέματα ασφαλείας.

8. Ημέρα ορόσημο για την τεχνολογία ρομποτικών προσθετικών μελών. Η κίνηση ρομποτικών προσθετικών μελών με το μυαλό έγινε πραγματικότητα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο Les Βaugh, που έχει χάσει και τα δύο του χέρια, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κίνησε προσθετικά μέλη με τη σκέψη του. Δείτε το βίντεο με το σπουδαίο επίτευγμα.

9. Διαβάστε τη συνέντευξη στο Tvxs.gr του Αλεξάνταρ Ζόγκραφ, του διάσημου σκιτσογράφου που αποτύπωσε στα σκίτσα του τον εμφύλιο της Γιουγκοσλοβίας. Είκοσι χρόνια μετά ο κομίστας μιλά τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον μέσα από μία καλλιτεχνική ματιά.

10. Τέλος διαβάστε για την ηρωίδα Ντοά Αλ Ζαμέλ που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την αυτοθυσία της. Η 19χρονη από τη Συρία παρέμεινε επί τρεις ημέρες στη θάλασσα αγκαλιά με ένα βρέφος μετά από το τραγικό ναυάγιο του Σεπτεμβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 500 μετανάστες. Οι γονείς του βρέφους, λίγο πριν χαθούν στο βυθό της θάλασσας, της εμπιστεύτηκαν το μόλις  17μηνών κοριτσάκι της για να το σώσει και η Ντοά Αλ Ζαμέλ τήρησε την υπόσχεσή της. 

* Σκίτσο του Αρκά