1. Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis.  Σύμφωνα με τη δικογραφία δεκάδες εκατομμύρια μοιράστηκαν σε μίζες. Η εταιρεία, με τη βοήθεια των πολιτικών, είχε δημιουργήσει ένα δαιδαλώδη μηχανισμό στον οποίον συμμετείχαν διοικήσεις νοσοκομείων και γιατροί, επιχειρηματίες, αλλά και εκδότες ώστε να ασκούνται οι «απαραίτητες» πιέσεις σε «μη συνεργαζόμενους» κρατικούς αξιωματούχους. Μίζες Novartis: Ποιοι και πόσα πήραν σύμφωνα με τη δικογραφία. Και ακόμη: Οι συναντήσεις Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Novartis και οι «βαλίτσες με τα μωβ». Συναντήσεις ακόμη και στο Μαξίμου με όλη την πρωθυπουργική ομάδα. Τι λένε οι μάρτυρες. 

Ads

2Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: Αποδεχόμαστε γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο. Έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της είναι η ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ζόραν Ζάεφ. Φεύγει το «Μέγας Αλέξανδρος» από το όνομα του αεροδρομίου και της εθνικής οδού. 

3Το Μακεδονικό μετά τα συλλαλητήρια. Η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό εισέρχεται στην «μετά συλλαλητηρίων» εποχή με δύο βασικά ερωτήματα: Το κατά πόσο τα – όποιας δυναμικής – μηνύματα λαϊκής αντίδρασης θα μετατοπίσουν τις εγχώριες κομματικές γραμμές στο εγχείρημα της λύσης και το εάν, και σε ποιο βαθμό, η κυβέρνηση των Σκοπίων δύναται και επιθυμεί να συμβάλλει στην υπέρβαση των αδιεξόδων που μπορούν να μπλοκάρουν τον συμβιβασμό.

4Κατάρρευση στα διεθνή χρηματιστήρια: Χάθηκαν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. 114 δισ. δολάρια έχασαν από την πτώση του Dow Jones οι 500 πλουσιότεροι μεγιστάνες. Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου που αναμενόταν ακόμη και σήμερα αναβάλλεται προς το παρόν καθώς οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. 

Ads

5Η επιστροφή Σαμαρά διχάζει τη ΝΔ. Δεν διεκδικεί απλώς την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ. Διεκδικεί πρωτίστως την προσωπική του πολιτική δικαίωση απέναντι σε ένα, κυρίως εσωκομματικό, σύστημα που επί χρόνια τον απέρριψε, τον απομόνωσε και αποκήρυξε τις επιλογές του. Και για να το πετύχει, δεν του αρκεί η κομματική κηδεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά επιδιώκει την πλήρη επιβολή στην παράταξη της δικής του, σκληρής δεξιάς ατζέντας και την ακύρωση του φιλελευθερισμού και του καραμανλισμού από την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας.

6Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Τι λέει ο Γεωργιάδης για το ηχητικό που τον «καίει». Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον περασμένο Νοέμβριο, στο ηχητικό, το οποίο κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, περιλαμβάνονται  συνομιλίες μεταξύ του κ. Παπαδημητρίου, ως διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, κ. Γιάννη Θεοδωράτο, οι οποίοι φέρονται να διαπραγματεύονταν ποιος υπουργός θα προσλάβει, πόσους και ποιους, στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

7Τσίπρας: Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας. «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της εξαπάτησης του κράτους, της μίζας, της διαφθοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση της Novartis.

8Στη Συρία και οι στρατηγικές τινάζονται στον αέρα. Με την εισβολή στην Αφρίν, η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, οι Η.Π.Α. κοιτάζουν αδύναμα, η Ρωσία τρίβει τα χέρια της με χαρά, ενώ ο αληθινός νικητής μπορεί να είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ. 

9Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: Καταρρεύσεις κτιρίων με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 εγκλωβισμένους στα ερείπια.

10Πώς ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει την ψυχική μας υγεία. Μια νέα έρευνα στο περιοδικό Psychological Bulletin εντοπίζει πως η «τελειοποίηση» βρίσκεται σε άνοδο και πίσω από την τελειοποίηση είναι ο νεοφιλελευθερισμός.