Στη σκιά της υπόθεσης Novartis ξεκίνησε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας με μάρτυρα τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προσλήψες στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο που φέρεται να τεκμηριώνει «διαπραγματεύσεις» για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον περασμένο Νοέμβριο, στο ηχητικό, το οποίο κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, περιλαμβάνονται συνομιλίες μεταξύ του κ. Παπαδημητρίου, ως διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, κ. Γιάννη Θεοδωράτο, οι οποίοι φέρονται να διαπραγματεύονταν ποιος υπουργός θα προσλάβει, πόσους και ποιους, στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την σημερινή εισήγησή του στην Επιτροπή λέγοντας αρχικά ότι παραιτείται του τραπεζικού απορρήτου και κατέθεσε στην επιτροπή την κίνηση των λογαριασμών του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, «επειδή η επιτροπή σας είχε ανοίξει αυτή την συζήτηση καταθέτω ολόκληρη την κίνηση των λογαριασμών μου από την 1η Ιουνίου του 2013 έως και σήμερα και παραιτούμαι του τραπεζικού απορρήτου».
Αναφορικά με την υπόθεση των 23 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Όλη αυτή η υπόθεση είναι στημένη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη» καθώς «δεν υπάρχει καμία υπογραφή και δεν είναι τα δικά μου γράμματα στο συγκεκριμένο έγγραφο που ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης». Και σε ό,τι αφορά σε ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά στην υπόθεση, ο κ. Γεωργιάδης το χαρακτήρισε προϊόν πλαστογραφίας την οποία, όπως είπε, έχει κάνει ο κ. Πολάκης.
Κατά την κατάθεσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε την ευθύνη για 13 από τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε αντιπρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει τους 13 από τους 23 που περιλαμβάνονται στο έγγραφο με τις προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών του και παραδέχθηκε ότι εργάσθηκαν στο γραφείο του. «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε επί λέξει, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων δεν ήταν κάτι μεμπτό για εκέινον.
«Ερευνάτε εδώ και 3 μήνες τους δήθεν παράνομους διορισμούς 23 ανθρώπων», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας για την υπόθεση των προσληφθέντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που φέρονται να μετακινήθηκαν στο υπουργείο Υγείας και σε πολιτικά γραφεία, ανάμεσα στους οποίους και μια καθηγήτρια aerobic. Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε ότι από τους 23 γνώριζε… μόνο τους 13, τους οποίους και είχε αποσπάσει στο γραφείο του.
«Μην μου χρεώνετεκαι τους 23. Μόνο τους 13…», είπε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτούς. Σημειώνεται πως ο Αδωνις Γεωργιάδης, με αυτή του την ομολογία, «άδειασε» την προϊσταμένη διοικητικού του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεοφιλάτου που έχει καταθέσει ότι οι 23 προσέφεραν εργασία στον Οργανισμό, για την χορηγία από την οποία πληρώθηκαν. Όταν ρωτήθηκε αν είναι «περίεργο» ότι και οι 23 επίμαχοι εργαζόμενοι είναι συγγενείς παλαιών εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Άδωνις γεωργιάδης με κυνικότητα είπε: «Δεν με εκπλήσσει. Σε όλο το ελληνικό δημόσιο αυτό έγινε».
Αίσθηση προκάλεσαν και οι ισχυρισμοί του για το σκάνδαλο Novartis στο οποίο επίσης εμπλέκεται. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει απειλήσει με μηνύσεις για το θέμα από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του ονόματός του, ισχυρίστηκε πως οι κατηγορίες σε βάρος του, προέρχονται από κατασκευασμένους μάρτυρες. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε πως τα στοιχεία του Νovartis – Gate έχουν προκύψει από την έρευνα του FBI και των αμερικανικών αρχών, όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συνέχισε απτόητος ισχυριζόμενος πως η έρευνα είναι «στημένη», από τον «αγαπημένο του συνήθη ύποπτο» Πάυλο Πολάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να μην αναφερθούν στην υπόθεση Novartis, ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί σε αυτή τη φάση στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «αντιθεσμικές μεθοδεύσεις στο χειρισμό της υπόθεσης της Novartis ώστε να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι η επιτροπή πρέπει να λάβει άμεσα γνώση της δικογραφίας για τη Novartis, καθώς όπως ισχυρίστηκε ότι «το έργο της Εξεταστικής συμπεριλαμβάνει και το φάκελο Novartis». Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πριν έλθει η δικογραφία στη Βουλή, έσπευσε να στείλει τον κ. Τζανακόπουλο στον Άρειο Πάγο» και προσέθεσε: «Μετά είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν κατατεθεί ο φάκελος στο Κοινοβούλιο, και εξερχόμενοι δύο υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν, ως μη όφειλαν, ότι είναι σκάνδαλο. Αυτό θα το κρίνει η Εξεταστική Επιτροπή. Όλα θα είναι στο φως για όλους όσο ψηλά και αν είναι. Οι χειρισμοί, όμως, παραπέμπουν σε κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό. Να έρθει ο πρόεδρος της NOVARTIS στην Επιτροπή μας».
Τι είπε για τα εκατομμύρια που δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μιντιάρχες
Το θέμα των μαύρων ταμείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ροή χρήματος προς μιντιάρχες για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, τέθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης στον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο, σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.
Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών. «Πολύ καλώς έγιναν οι εκστρατείες για τον καρκίνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι ο οργανσιμός ήταν υπέυθυνος για την ενημέρωση του κόσμου επί επιδημιών.
Σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου για τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 92.305 ευρώ προς τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η μετοχική σχέση με τον σταθμό διεκόπη όταν εκείνος έγινε βουλευτής και υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με το πως διατίθεντο η διαφημιστική δαπάνη. Είπε μάλιστα προσπαθώντας να χαριτολογήσει ότι: «Δεν είχα σχέση για τον απλό λόγο ότι αν μάθαιναν οι δημοσιογράφοι ότι ήμουν εγώ υπέυθυνος για κάτι τέτοιο θα έπρεπε όλη μέρα να τσακώνομαι στα τηλέφωνα μαζί τους εφόσον θα πίστευαν ότι εγώ μοιράζω τα λεφτά».
Στις αιτιάσεις δε του κ. Γεωργιάδη ότι επί θητείας του μειώθηκαν οι διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Παπαχριστόπουλος του υπενθύμισε ότι εκείνη την περίοδο είχαν καταρρεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω PSI με αποτέλεσμα να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη την ίδια ώρα που κατασπαταλούνταν χρήματα για καμπάνιες.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε ακολούθως αναφορά στην αναγκαιότητα της προβολής δράσεων του Κέντρου, βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να του επισημαίνει τον νόμο περί δωρεάν μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων κι εκείνον να απαντά ότι ως υπουργός Υγείας δεν ήταν εκείνος υπεύθυνος για την τήρηση του συγκεκριμένου νόμου. Όταν η ένταση κορυφώθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος του είπε ανοιχτά ότι «δωροδοκούσατε τα κανάλια για να περνάτε την γραμμή σας» κι έκανε λόγο για «μιντιακή δικτατορία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >