Ο Αντώνης Σαμαράς δεν διεκδικεί απλώς την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ. Διεκδικεί πρωτίστως την προσωπική του πολιτική δικαίωση απέναντι σε ένα, κυρίως εσωκομματικό, σύστημα που επί χρόνια τον απέρριψε, τον απομόνωσε και αποκήρυξε τις επιλογές του. Και για να το πετύχει, δεν του αρκεί η κομματική κηδεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά επιδιώκει την πλήρη επιβολή στην παράταξη της δικής του, σκληρής δεξιάς ατζέντας και την ακύρωση του φιλελευθερισμού και του καραμανλισμού από την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Αυτή η επιχείρηση επιβολής, που κορυφώθηκε μέσα από το Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια, διχάζει βαθιά – και όχι μόνον βουβά πλέον – την συντηρητική παράταξη και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την ηγεσία Μητσοτάκη.

Το «καπέλωμα» του συλλαλητηρίου

Το «καπέλωμα» του συλλαλητηρίου της Κυριακής από τον πρώην πρωθυπουργό, η on camera φόρτιση και η διαχείριση του Μακεδονικού εν είδει προσωπικής του υπόθεσης και, κυρίως, τα επακόλουθα σχόλια περί «δικαίωσης Σαμαρά» από κομματικά στελέχη, έθεσαν την Πειραιώς σε συναγερμό. «Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη φωτογραφία πολιτικού του «δημοκρατικού τόξου» που προβάλλεται σε ρεπορτάζ ως «δικαίωση», είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού και νεαρού τότε υπουργού Εξωτερικών, κ. Σαμαρά», σχολίασε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ads

Είναι μια επισήμανση που πριν από τον Νίκο Βούτση, και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και αγωνίες, είχε ήδη κάνει το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στην δήλωσή του για το συλλαλητήριο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρ’ ότι υιοθέτησε εκ νέου το «λαϊκό αίσθημα» επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την σχεδόν ακτιβιστική, σκληρή προσέγγιση Σαμαρά και προσπάθησε, διακριτικά μεν, εμφανώς δε, να στείλει και το δικό του μήνυμα: «Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς άλλωστε δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη που γνωρίζουν τα τεκτενόμενα στην Πειραιώς, η προειδοποίηση «κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση» είχε ακριβώς ως αποδέκτη την πλευρά Σαμαρά. Κατά τα ίδια επίσης στελέχη, εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν αφ΄ενός το tweet του Αδωνι Γεωργιάδη «δικαίωση σήμερα για έναν μεγάλο πολιτικό» και αφ’ ετέρου, και κυρίως, η διαρροή που έκαναν λίγο μετά το συλλαλητήριο κομματικές πηγές: «Σήμερα», έλεγαν σε δημοσιογράφους οι εν λόγω πηγές, «νικητής στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ο Σαμαράς, αφού καταφέρνει να ρίξει και δεύτερο Μητσοτάκη».

Στην πράξη, οι κινήσεις του «σαμαρικού μπλοκ» στην υπόθεση των συλλαλητηρίων ανέδειξαν τις πιο επικίνδυνες πτυχές του εγκλωβισμού Μητσοτάκη: Όπως παρατηρούν μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνθηκολογήσει μεν με τον Αντώνη Σαμαρά, τόσο επειδή ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όσο και διότι φοβάται εκ δεξιών διαρροές και απώλειες, αυτή η συνθηκολόγηση όμως δεν μπορεί να φθάσει έως την εκχώρηση της «σφραγίδας» και της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος.

Ενδεχομένως αυτοί οι προβληματισμοί και η δυσφορία να έρχονται πολύ αργά στην ηγεσία της ΝΔ, αφού ήδη έχει υποκύψει στην γραμμή της «μη λύσης» στο Μακεδονικό και έχει αποδεχθεί την συμπόρευση, έως και ταύτιση, με τα συστήματα του εθνικολαϊκισμού και των «υπερ-πατριωτών». Πρόκειται όμως για προβληματισμούς που εντείνονται από δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι η κλιμακούμενη πίεση από πλευρές της καραμανλικής πτέρυγας του κόμματος, με απολύτως ενδεικτικό το μπαράζ των οξύτατων tweets κατά Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη που αναρτά τα τελευταία 24ωρα ο Ευάγγελος Αντώναρος, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή.

Η υπόθεση Novartis

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η φερόμενη εμπλοκή τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis. Επ΄’ αυτής της εμπλοκής, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών» και προειδοποίησε ότι «οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν».

Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από το επιτελείο του περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την υπόθεση. Και δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του για το ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση της κατάστασης εσωκομματικά, εάν και εφόσον προκύψουν στοιχεία που εκθέτουν, στον όποιο βαθμό, είτε τον πρώην πρωθυπουργό είτε και μόνον τον αντιπρόεδρο του κόμματος και «υπαρχηγό» της ομάδας Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη…