Νέα τρικλοποδιά βάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Ads

Στην Ελλάδα ρίχνει το μπαλάκι για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κάνοντας για άλλη μια φορά λόγο για καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά και επαναλαμβάνοντας επίσης για μία ακόμη μια φορά ότι η χώρα μας δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα για τα όσα έχει δεσμευτεί.

«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις που έχουμε προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε. Και αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχει καθυστερήσει λίγο η ιστορία, αλλά μόλις τελειώσουν τα θέματα δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Δεν πρέπει όμως να προτρέξουμε» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Έχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός, κι εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν.

Ads

«Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», είπε επίσης, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε».

«Είναι προφανές ποιοί ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας νωρίτερα ανάλογες διαρροές, τόνισαν ότι «είναι προφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υποτιθέμενες κωλυσιεργίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα στην πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος».

Οι διαρροές ήρθαν λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup όπου αναζητείται η δίοδος απεμπλοκής της αξιολόγησης με στόχο την τελική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου

Στην κατεύθυνση αυτή από το πρωί υπήρξε θερμό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στις Βρυξέλλες παίχτηκε και «μίνι θρίλερ» με την παρουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο Eurogroup. Αρχικά, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ασθένεια, στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό ότι θα μετάσχει στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tι περιλαμβάνει η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση

Τα δύο σενάρια για τον κόφτη

Στη συνεδρίαση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται με την πρόταση για παράταση του «κόφτη» για έναν χρόνο, χωρίς νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (αφορολόγητο, συντάξεις).

Στον αντίποδα, η πλευρά Σόιμπλε έχει διαρρεύσει ότι θα βάλει στο τραπέζι πρόταση «take it or leave it» που θα περιλαμβάνει σκληρό «κόφτη» με ρήτρα αναίρεσης, δηλαδή ψήφιση από τώρα των μέτρων για μετά το 2018 και ακύρωσή τους εάν αποδειχθεί ότι δεν χρειάζονται.

«Οπλο» το υψηλό πλεόνασμα

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν στην απογευματική συνεδρίαση να χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό «όπλο» το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2016 – ένα πλεόνασμα 4,4 δις ευρώ που κινείται μεταξύ του 1% και του 1,5% και είναι υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 0,5%.

«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει […] να αντιμετωπίσουμε την οπτική γωνία του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλύψει προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018», δήλωσε έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.