Με το κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να έχει ξεκινήσει, διαρροές από τις Βρυξέλλες θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει στείλει και δεύτερη επιστολή στους δανειστές.

Ads

Τα βασικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης είναι σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά το 2018, αλλά και επέκταση του κόφτη για έναν ακόμη χρόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσίωτη για την Καθημερινή, η δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου με την οποία επιχειρείται να κλείσει η αξιολόγηση, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.

Ads

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).  

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης» όπως ανέφερε χαρακτηριστική σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.