Ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ έφυγε από την Χομς της Συρίας σε ηλικία 17 ετών. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική, ήρθε στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια και άνοιξε ιατρείο στα Λεχαινά της Ηλείας. Στις εκλογές της Κυριακής εξελέγη δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, όπου ανήκει και η Νέα Μανωλάδα, που απασχόλησε αρκετές φορές τη δημοσιότητα για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης. Όπως δηλώνει στο tvxs.gr, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και για την ένταξή τους στην κοινωνία της περιοχής.

Ads

«Γεννήθηκα στην πόλη Χομς. Σε ηλικία 17 ετών έφυγα από τη Συρία. Πήγα στη Γαλλία, όπου παρακολούθησα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στη Σορβόνη. Στη συνέχεια ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ιατρική στις Βρυξέλλες, στο Βελγιο, και αργότερα στη Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία», διηγείται ο Ναμπίλ Μοράντ μιλώντας στο tvxs.gr.

«Στη Βουλγαρία γνώρισα τη γυναίκα μου, που είναι από την Ελλάδα, η οποία σπούδαζε επίσης ιατρική. Παντρευτήκαμε, κάναμε την κόρη μας και μετά ήρθαμε στην Ελλάδα, στα Λεχαινά, όπου άνοιξα ιατρείο, πριν από 25 χρόνια», προσθέτει ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Μετά από τόσο χρόνια, «όλη μου η ζωή είναι εδώ, εδώ έχω το παιδί μου και τα εγγόνια μου, εδώ δούλεψα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «νιώθει και Σύρος, γιατί βεβαίως εκεί γεννήθηκα».

Ads

Με τα κοινά αποφάσισε να ασχοληθεί το 2002. Από τότε έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος τρεις φορές, εκλεγμένος πρώτος σε σταυρούς.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «δεν είναι τίποτα τυχαίο, με έχουν εμπιστευτεί οι κάτοικοι της περιοχής τόσα χρόνια. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πρώτα τον άνθρωπο και μετά τον γιατρό Ναμπίλ. Όταν δίνεις αγάπη παίρνεις αγάπη». Παράλληλα, σε ερώτηση αν υπήρξε ποτέ ρατσιστική αντιμετώπιση προς το πρόσωπό του επειδή είναι από τη Συρία, απαντά «από ελάχιστους».

Ο συνδυασμός του «Συμφωνία Πολιτών» συμμετείχε στις εκλογές χωρίς στήριξη από κάποιο κόμμα. «Αυτό ήταν επιλογή μου, ήθελα να κατεβώ καθαρά με σχήμα τοπικής αυτοδιοίκησης για την επόμενη ημέρα», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «στον συνδυασμό μου υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Και αυτή ήταν η συνταγή της επιτυχίας, να έχεις δηλαδή άτομα δίπλα σου που είναι αξιόλογα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά την επόμενη ημέρα».
 
Σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των εργατών γης στη Μανωλάδα, ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, δηλώνει ότι «θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση γιατί η πολιτεία είναι απούσα, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Γι’ αυτό ο δήμος πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μέσω εθελοντικών ομάδων και προγραμμάτων θα υπάρξει προσπάθεια να εντάξουμε τους νόμιμους μετανάστες στην κοινωνία», εξηγώντας ότι το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και ένα κοινωνικό φροντιστήριο όπου θα γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Από την άλλη, σημειώνει ότι θα γίνει προσπάθεια συνεργασίας με την πρεσβεία του Μπαγκλαντές, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται από αυτή τη χώρα. «Εμείς θα κάνουμε επαφές και θα ζητήσουμε ένας υπάλληλος της πρεσβείας να έρθει στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιπρόσθετη βοήθεια», σημειώνει.
 
Για το ζήτημα της Μανωλάδας, προσθέτει ότι «αδικεί τους πολίτες της Μανωλάδας, τους δημοκρατικούς πολίτες, γιατί δεν εκφράζει το σύνολο αυτό που έγινε. Αυτοί που δημιούργησαν τότε το πρόβλημα δεν ήταν καν δημότες του δήμου».
 
Τέλος, ο Ναμπίλ Μοράντ τονίζει ότι «είμαι ένας δήμαρχος που θα προσπαθήσω να βελτιώσω την καθημερινότητα των πολιτών όλου του δήμου. Έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια».