Την απόφαση να περπατήσει μόνη της τον δρόμο τον εκλογών παίρνει η ΔΗΜΑΡ, έπειτα από την εισήγηση του κ. Φώτη Κουβέλη στο συνέδριο του κόμματος. Επαφές είχε στο μεταξύ η ΔΗΜΑΡ με το κόμμα Πράσινοι – Αλληλεγγύη του κ. Ν. Χρυσόγελου, ενώ ανάλογη συνάντηση δρομολογείται και με τους Οικολόγους – Πράσινους του κ. Μ. Τρεμόπουλου.

Ads

«Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι και χρήσιμη και απαραίτητη. Η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της μπορούν να γίνουν ο καταλύτης μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσαμε ένα διάλογο στον οποίο διαπιστώθηκαν συμπτώσεις αλλά και διαφορές, που ήθελαν περισσότερες επεξεργασίες και προσπάθεια. Έγινε προσπάθεια άμεσης συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέταση της περίπτωσης εκλογικής συνεργασίας. Χωρίς μικρομεγαλισμούς από μέρους μας, αλλά και χωρίς κανένα κομματικό ιδιοτελές κίνητρο. Χωρίς συναλλαγές. Οι όροι που θέταμε ήταν η κοινή εκλογική – προγραμματική διακήρυξη και η διασφάλιση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ».

«Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία διότι μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στις τοποθετήσεις σημαντικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για το παρελθόν τους. Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία», συνέχισε.

Ads

Έντονο είναι στο μεταξύ το εσωτερικό παρασκήνιο στο κόμμα καθώς από τους 8 βουλευτές του, μόλις δύο φέρονται να ταυτίζονται με τον Φώτη Κουβέλη. Με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να είναι οι Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης και Μίνα Ξυροτύρη. Ο Γιάννης Πανούσης έχει εκφράσει την επιθυμία του να μην πολιτευτεί εκ νέου ενώ με tweetτης η Μαρία Ρεπούση δήλωσε ότι «χρειάζεται κάποιες φορές να πιάσεις πάγκο, αν θέλεις να παραμείνεις ενεργός πολίτης και όχι επαγγελματίας της πολιτικής».

Με αυτά τα δεδομένα οι μόνοι βουλευτές που ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν τον κ. Κουβέλη είναι η Μαρία Γιαννακάκη και ο Ν.Τσούκαλης, καθώς και οι στενοί του συνεργάτες Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης και Σ. Παπαθανασίου.