Το σύνθημα δόθηκε, οι προειδοποιητικές βολές έγιναν πραγματικά πυρά και οι μαχητές βγήκαν από τα χαρακώματα του… twitter στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – ζητείται, όμως, ακόμη στρατηγός και μπροστάρης να ενώσει το “γαλάζιο” στράτευμα και να θέσει ευθέως θέμα αποχώρησης του Αντώνη Σαμαρά.

Ads

Ο “γαλάζιος” εμφύλιος θα είναι σίγουρα το παράλληλο… θρίλερ που θα ζήσουμε την εβδομάδα που έρχεται ταυτόχρονα με τη μάχη της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, ένα θρίλερ βέβαια με σαφώς χαμηλότερη… εθνική βαρύτητα αλλά με απρόβλεπτη εξέλιξη και υψηλές εντάσεις.

Θρυαλίδα για να κυρηχθεί ανοιχτά πλέον ο πόλεμος στο ηττημένο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε το επίμαχο ψήφισμα του ΕΛΚ που, με την πλήρη αποδοχή Σαμαρά, καλεί ούτε λίγο ούτε πολύ την κυβέρνηση να… μην διαπραγματεύεται υπέρ των ελληνικών θέσεων στην Ευρώπη και “να σεβαστεί πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Πρώτοι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης έσπευσαν να πάρουν, μέσω twitter, ηχηρές αποστάσεις από την στάση του αρχηγού τους, ακολούθησαν τα αντίστοιχα “τιτιβίσματα” και συνεντεύξεις Αντώναρου και Κυριάκου Μητσοτάκη, και σήμερα την σκυτάλη πήρε, εφ’ όλης της ύλης πλέον, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ads

Ηταν  “καίριο λάθος  η μετατόπισή μας από την “ήπια προσαρμογή” του Κώστα Καραμανλή στο “δόγμα σοκ” του Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε στην Real News ο πρώην υπουργός της ΝΔ βάζοντας ευθέως θέμα ηγεσίας και ζητώντας να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο έως την άνοιξη: «Θέμα ηγεσίας”, είπε, “μπορεί να τεθεί είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο, είτε από τα συλλογικά όργανα της παράταξης».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν, επίσης, ο κ. Στυλιανίδης και προς το… δεξιό άκρο της παράταξης που ευνόησε εμφανώς ο κ. Σαμαράς, φωτογραφίζοντας τον Αδωνι Γεωργιάδη: «Δεν γίνεται να απολύεις και να γελάς, ή να κόβεις δαπάνες για την υγεία και να φωτογραφίζεσαι στο twitter ως μεταρρυθμιστής» είπε.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία και η Ολγα Κεφαλογιάννη σε περίπτωση που, όπως είπε στον ΒΗΜΑ FM, η ηγετική ομάδα δεν λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.
Στην άλλη όχθη, πρώτος προς υπεράσπιση του Αντώνη Σαμαρά βγήκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, δικαιολογώντας και το ψήφισμα του ΕΛΚ και την στάση που κράτησε στην Ευρώπη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κάποιοι για να «γρατζουνίσουν» τον Σαμαρά διακινδυνεύουν να τραυματίσουν τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΕΛΚ και να οδηγήσουν την παράταξή μας στην εσωστρέφεια», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο πόλεμος, ωστόσο, στη ΝΔ έχει ήδη πια προχωρήσει πολύ πέραν της εσωστρέφειας εν μέσω πανταχόθεν βολών και μυστικών δείπνων και – κυρίως – εν αναμονή των κινήσεων του Κώστα Καραμανλή. Εντός των επόμενων ημερών, δε, αναμένεται και η … επίσημη υποβολή αιτήματος από βουλευτές, όπως έχει προαναγγείλει η Μαριέττα Γιαννάκου, στον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξει σελίδα η παράταξη.

Υπό το σκηνικό αυτό, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αυτή την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου μόνον αναίμακτη δεν διαγράφεται, καίτοι και τα δύο στρατόπεδα αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής σοβαρά ελλείμματα και δείχνουν ανέτοιμα να επιχειρήσουν την τελική αναμέτρηση.

Στη μεν ηγετική ομάδα, ο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά διαμηνύουν ότι ο αρχηγός του κόμματος εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την πλειοψηφία των βουλευτών και δεν προτίθεται να ανοίξει ο ίδιος θέμα διαδοχής του. Γνωρίζουν όμως και οι ίδιοι πως όταν φθάνει η ώρα της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης οι συσχετισμοί αλλάζουν εύκολα – πολύ περισσότερο, δε, εάν φανεί ότι υπάρχει ισχυρός εναλλακτικός πόλος εξουσίας και η κυβέρνηση κλείσει με επιτυχία την διαπραγμάτευση στην Ευρώπη.

Στην άλλη πλευρά, ούτε το στρατόπεδο των διαφωνούντων είναι συμπαγές, δεν έχει – ακόμη τουλάχιστον – κοινή στρατηγική και σχέδιο και, κυρίως, δεν έχει αναδειχθεί το πρόσωπο που θα μπορούσε να “βγει μπροστά”. Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να δηλώνει διατεθιμένη να θέσει στον Αντώνη Σαμαρά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται. Από εκεί και πέρα πολλοί εμφανίζονται πρόθυμοι και φιλόδοξοι μεν, χωρίς όμως να έχουν δείξει ότι μπορούν και να σηκώσουν το βάρος. Εκτός εάν το σύνθημα και το “χρίσμα” έρθει από τον Κώστα Καραμανλή…