Σε τρείς διαφορετικούς σταθμούς του BBC μίλησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου για το προσφυγικό, επικρίνοντας την πολιτική των κλειστών συνόρων. 

Ads

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το κλείσιμο των συνόρων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης αλλα και της συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. «Όταν διαπράττεις ένα έγκλημα, μετά θα έχεις και το χάος», τόνισε.

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις:

Στο BBC Radio 5

BBC: Ο Στέλιος Κούλογλου, Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί μας. Το χάος είναι η κατάλληλη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση, δε συμφωνείς;

 
Κούλογλου: Θα έλεγα ότι η σωστή λέξη είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και το χάος φυσικά. Όχι μόνο οι σλαβομακεδονικές αρχές αλλά και άλλες χώρες μέχρι και την Αυστρία, που κλείνουν τα σύνορα η μία μετά την άλλη, παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζητά πολιτικό άσυλο, ως πρόσφυγας. Και αυτό το αρνούνται οι χώρες αυτές. Επιλέγουν ορισμένους ανθρώπους, ανάλογα με την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Κι αυτό είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Κι όταν διαπράττεις ένα έγκλημα, μετά θα έχεις και το χάος.
 
BBC: Λέτε δηλαδή ότι όποιος κλείνει τα σύνορα διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;
 
Κούλογλου: Ακριβώς. Είναι έγκλημα και παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Απολύτως. Δεν έχουν το δικαίωμα να κλείσουν τα σύνορα. Αυτό είναι αντίθετο και με τη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
 
BBC: Η Μακεδονία δεν τους θέλει, άρα τι θα κάνετε;
 
Κούλογλου: Δεν κατηγορώ μόνο την σλαβομακεδονική κυβέρνηση γι’αυτό. Αλλά και την Αυστρία και την Ουγγαρία και άλλες χώρες που  συντονίζουν αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, τα κράτη μέλη όφειλαν να πάρουν 160 χιλιάδες πρόσφυγες. Ξέρετε πόσοι έγιναν μέχρι τώρα δεκτοί; 400. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που διαλύεται. Είναι ντροπή. Ο Λίβανος έχει προσφυγικό πρόβλημα. Γιατί το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πρόσφυγες. Η Ελλάδα θα έχει προσφυγικό πρόβλημα, αν εκατοντάδες πρόσφυγες μείνουν εδώ. Η Ευρώπη όμως δεν έχει προσφυγικό πρόβλημα. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σε 500 εκατομμύρια πληθυσμό, δεν είναι πρόβλημα. Όχι το να ενσωματωθούν στην κοινωνία, αλλά το να γίνουν δεκτοί σαν πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία και το χάος στη Μ. Ανατολή. Και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η Ουγγαρία διοργανώνει δημοψήφισμα σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που έπρεπε να δεχθεί, με βάση τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Ξέρετε πόσους; 1200. Και θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Είναι γελοίο! Παίζονται στενόμυαλα πολιτικά παιχνίδια, σε χώρες που έχουν πρόβλημα ανόδου της ακροδεξιάς. Πρόκειται για δεξιό λαϊκισμό. Είναι αποκρουστικό και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Προκαλεί χάος και διάλυση της ΕΕ. Δυστυχώς αυτή είναι η γενική εικόνα.



 
——————————-
 
Στο BBC World Update

BBC: Ρώτησα τον Στέλιο Κούλογλου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
 
Κούλογλου: Η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη αλλά ο ελληνικός λαός δείχνει πρωτοφανή αλληλεγγύη με εθελοντές στα νησιά, τα χωριά και παντού. Συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας και των ΜΚΟ. Αλλά εάν εκαντοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο προβληματική.
 
BBC: Η Ευρώπη δεν έχει μια συνονισμένη πολιτική που θα μπορούσε να σας βοηθήσει.
 
Κούλογλου: Καθόλου. Στην πραγματικότητα η Ευρώπη καταρρέει. Κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει. Οι συλλογικές αποφάσεις δεν γίνονται σεβαστές και δεν εφαρμόζονται. Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου έλεγε 160 χιλιάδες πρόσφυγες να γίνουν δεκτοί σε διάφορες χώρες. Ανάλογα με διάφορα κριτήρια. Ξέρετε πόσοι έχουν γίνει δεκτοί μέχρι στιγμής; 400. Είναι γελοίο, η Ουγγαρία διοργανώνει δημοψήφισμα για να δεχθεί 1200 πρόσφυγες. Όχι για να γίνουν Ούγγροι πολίτες, αλλά απλώς για να τους φιλοξενήσει. Και γι’αυτό θέλουν δημοψήφισμα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αυτή δεν είναι ενωμένη Ευρώπη αλλά διχασμένη Ευρώπη.
 
BBC: Σας παρηγορεί καθόλου η στάση της Μέρκελ που ήταν μεν σκληρή με τη Ελλάδα στα οικονομικά, αλλά φαίνεται πιο υποστηρικτική στο μεταναστευτικό. Θεωρεί καθήκον της να βοηθήσει την Ελλάδα;
 
Κούλογλου: Σίγουρα είναι θετικό, αλλά μην ξεχνάμε ότι παίζεται και η ίδια η πολιτική της καριέρα. Είναι υπό σκληρή πίεση για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η Μέρκελ πληρώνει το τίμημα του πώς συμπεριφέθηκε στην Ελλάδα και τις χώρες του νότου, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν κάποιες χώρες δεν είχαν καμία αλληλεγγύη. Με τη μία χώρα να κερδίζει χρήματα εις βάρος της άλλης και τώρα έχουμε εθνικούς εγωισμούς σε τόσο υψηλό βαθμό. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, θα καταρρεύσει. Να προσθέσω ότι η Ευρώπη δεν έχει προσφυγική κρίση. Ο Λίβανος έχει προσφυγική κρίση με ένα τρίτο του πληθυσμού του να είναι πρόσφυγες. Η Ελλάδα θα έχει επίσης προσφυγική κρίση. Αλλά η Ευρώπη, με 500 εκατομμύρια, το να δεχθεί ένα εκατομμύριο δεν είναι προσφυγικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αξιών. Έχει να κάνει με το αν αυτές οι χώρες μπορούν να παραμείνουν ενωμένες.
 
BBC: Έχει δίκιο η Μακεδονία που ρίχνει δακρυγόνα και εμποδίζει τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα;
 
Κούλογλου: Όχι. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας, είναι και η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, όπου οι κυβερνήσεις παίζουν πολύ στενόμυαλα πολιτικά παιχνίδια ή είναι υπό πίεση από την ακροδεξιά,αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.
 
BBC: Μας δώσατε την εικόνα μιας ζεστής και φιλόξενης Ελλάδαςκαι σίγουρα υπάρχουν πολλοί που βοηθούν τους πρόσφυγες στη χώρα, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν αυτοί την κοινή γνώμη. Είναι έτσι;
 
Κούλογλου: Ναι την αντιπροσωπεύουν. Υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων δέχεται τους πρόσφυγες.
 
BBC: Αλλά υπήρξαν και διαμαρτυρίες.
 
Κούλογλου: Αν αλλάξουν τα πράγματα, η Χρυσή Αυγή και οι νεοναζί περιμένουν στη γωνία. Αν υπάρξει επεισόδιο από πρόσφυγες – διότι οι περισσότεροι φεύγουν λόγω πολέμου- αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αν υπάρξει κάποιο περιστατικό, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Γιατί η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι ακόμα πολύ βαθιά στην Ελλάδα, με όλο και περισσότερη λιτότητα και αυτό αποδυναμώνει την κοινωνία και το αίσθημα αλληλεγγύης.

——————————-
 

Ads
Στο BBC Radio 4
 
BBC: Μαζί μας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, καλημέρα! Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη, έτσι;
 
Κούλογλου: Ναι, γιατί όλο και περισσότεροι άνθωποι καταφθάνουν καθημερινά και παρά την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες, με τη διανομή φαγητού από πολλούς εθελοντές, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου αν συνεχίζουν να έρχονται ανά χιλιάδες.
 
BBC: Τι επιλογές έχει η Ελλάδα; Γιατί η Μακεδονία δεν προτίθεται να αφήσει να τους περάσουν μαζικά, προφανώς αυτό θέλουν ελπίζοντας να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ. Αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσει.
 
Κούλογλου: Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που πάρθηκαν συλλογικά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, 160 χιλιάδες πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα και την Ιταλία, προς χώρες της ΕΕ βάσει των κριτηρίων. Αυτές οι αποφάσεις δεν γίνονται καθόλου σεβαστές και το διεθνές δίκαιο επίσης. Η Σύμβαση της Γενεύης λέει ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται αποδεκτοί και όχι ανάλογα με την εθνικότητά τους.
 
BBC: Ναι, αλλά λέει επίσης, ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να μπορούν να μείνουν στη χώρα άφιξης.
 
Κούλογλου: Φυσικά. Η Ελλάδα τους υποδέχεται όλους και εξετάζει τα στοιχεία τους, μέσα σε λίγες ώρες γίνεται η καταγραφή των στοιχείων τους, αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Αυτή δεν είναι μια ενωμένη Ευρώπη αλλά μια διχασμένη Ευρώπη. Kάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει σύμφωνα με στενόμυαλα πολιτικά κριτήρια.
 
BBC: Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Προφανώς, έχετε κέντρα υποδοχής όπως το παλιό αεροδρόμιο, όπου στεγάζονται χιλιάδες. Αλλά, αν η κάθε χώρα ξεχωριστά, αρνείται να δεχθεί αυτούς τους μετανάστες. Τι θα κάνει η Ελλάδα;
 
Κούλογλου: Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα μόνη της; Αν η Ευρώπη διαλύεται; Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε πρόσφυγες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, το διεθνές δίκαιο και τις αξίες του ανθρωπισμού. Αλλά και των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης. Περιμένουμε διεθνή αλληλεγγύη και κάθε πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για τα προσφυγικά ρεύματα από τη Μ. Ανατολή. Έγιναν πόλεμοι και εισβολές το 2003 και οι χώρες που ευθύνονται για όλα αυτά και για άλλες στρατιωτικές παρεμβάσεις αργότερα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο:

stelioskouloglou.gr
Twitter: @stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou