«Βρώμικο παιχνίδι» της Αυστρίας υπέρ των «δυνάμεων που θέλουν να ανατρέψουν τη Μέρκελ» βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ads

Δίνοντας συνέχεια στη σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων με τη Βιέννη για το προσφυγικό, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι, κατά την πολιτική του εκτίμηση, «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».

« Θα έλεγα ότι κάνει το βρώμικο παιχνίδι πολλών που θα ήθελαν να ανατρέψουν την Μέρκελ ή την πολιτική της τουλάχιστον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Το βέτο για το προσφυγικό

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε μικρές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να ασκήσει η χώρα μας βέτο στην Ευρώπη για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μεθοδολογικά κακή» την χρήση του: 

Ads

«Μεθοδολογικά λέω, το βέτο είναι κακό γιατί δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση» είπε, προσθέτοντας: « Εγώ πιστεύω ότι το βέτο βοηθάει στο να επισημάνει κανείς σε όλους τους άλλους τη σημασία ενός θέματος, τις κόκκινες γραμμές του και την ανάγκη να ξαναδιαπραγματευτούν, δηλαδή θεωρώ το βέτο, όχι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά στοιχείο της διαπραγμάτευσης που συχνά και εγώ το έχω χρησιμοποιήσει, τους τελευταίους 14 μήνες, κάμποσες φορές και με επιτυχία θα έλεγα και όχι να τα διαλαλώ, είναι ο τρόπος που κάνω εξωτερική πολιτική. Το βέτο λοιπόν, αν χρειαστεί λέει ο Πρωθυπουργός, που σημαίνει αν χρειαστεί, αν οι αποφάσεις δεν ανταποκρίνονται, αν οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα δεν είναι αυτές που θέλουμε».

Στο δε ερώτημα για ποιόν λόγο θα μπορούσε να ασκηθεί το βέτο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε:

«Δεν το βλέπω πιθανό, δεν το βλέπω πιθανό αλλά αν έρθει ας πούμε η Αυστρία και κυριαρχούσε η άποψή της και φταιμε εμείς, τι να κάνουμε, θα το ψηφίζαμε;»

Αιχμές για την (μη) πτήση Τσίπρα στη Ρόδο

Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε και αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργείου ‘Αμυνας στην υπόθεση με το σχέδιο πτήσης, μέσω Ρόδου, που υποβλήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν – ένα σχέδιο πτήσης που τελικά δεν εκτελέστηκε μετά την απόρριψή του από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπαινίχθηκε ότι αυτό το σχέδιο πτήσης δεν έπρεπε να έχει υποβληθεί λέγοντας «αυτά έπρεπε να τα ξέρουν καλά και οι στρατιωτικοί που έφτιαξαν τα σχέδια πτήσεων», ενώ στο ερώτημα αν ήταν λάθος απάντησε: «Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι».