Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για το Μακεδονικό, το οποίο ξεκίνησε με κεντρικό σύνθημα «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Ads

Κρατώντας ελληνικές σημαίες -και σημαίες με το ήλιο της Βεργίνας- πανό και φωνάζοντας συνθήματα το πλήθος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στο σημείο από νωρίς το πρωί.

Παράλληλα, λίγο πριν από τις 4:00 ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική συγκέντρωση από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς στα Προπύλαια, που είχε ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης, εκ των κεντρικών ομιλητών, ανέβηκε στην εξέδρα στις 2:45 μ.μ. και ξεκίνησε με τα λόγια: «Αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι» αφιερώνοντας, όπως είπε, την ομιλία του στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και ζητώντας δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ

Ads

Ακολούθησε ομιλία του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου και του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη.

Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά και ο αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος. 

Χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 06:00 το πρωί έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο, θα παραμείνουν κλειστοί.

Το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα, όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός λίγο πριν την έναρξη

image

image
Καλόγριες

image
Η άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη

image

image

image

image

image