Να συλληφθεί η φασιστική ομάδα στην Γκορυτσά Ασπροπυργου, να μη θρηνήσουμε άλλο θύμα ρατσιστικής βίας, να σταματήσει η ολιγωρία των τοπικών αρχών, είναι το κοινό μήνυμα από τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη νέα δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών γης στον Ασπρόπυργο.

Ads

Ένα από τα θύματα του χτυπήματος αυτού, ο Ασφάκ Μαχμούντ, εργάτης γης στον Ασπρόπυργο, με εμφανή τα σημάδια από τη δολοφονική επίθεση περιέγραψε τα όσα έζησε: «Πάνω από 60 Πακιστανοί έχουν δεχθεί επίθεση. Εμένα με είχαν στοχοποιήσει για τη δράση μου (συμμετέχει  στην Ένωση Μεταναστών Εργατών Γης, η οποία διοργάνωσε τον Ιούνιο αντιφασιστική διαδήλωση) και πριν την επίθεση, καθώς είχαν έρθει προς το μέρος μου λέγοντας “αυτός είναι”. Την ώρα της επίθεσης φώναζαν “βρωμιάρηδες Πακιστανοί, θα σας κάψουμε όλους θα σας γα…με” και με χτύπησαν με σιδηρογροθιές και μαχαίρι. Ευτυχώς ο Βακάς Χουσεΐν πρόλαβε να φύγει και γλίτωσε».

Ο Ασφάκ Μαχμούντ έχει ήδη αναγνωρίσει έναν από τους δράστες, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητεί η αστυνομία. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούν άλλα τρία άτομα, που συμμετείχαν στην ομάδα η οποία ξυλοκόπησε άγρια τους δύο Πακιστανούς.

image

Ads

Είναι δεδομένο ότι όπου υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια, επισήμανε ο δικηγόρος Δ. Ζώτος. Η δράση των νεοναζί ή ομάδων που λειτουργούν γύρω από τη Χρυσή Αυγή, όσο κι αν έχει ανακοπεί μετά την έναρξη της δίκης, δεν έχει σταματήσει σε αρκετές περιοχές.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε οι σχετικές με τις διαφορετικές επιθέσεις δικογραφίες να ενοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστεί η φασιστική ομάδα που δρα σχεδόν ανεξέλεγκτη στην Γκορυτσά Ασπροπύργου.

«Αν είχε κινηθεί πιο γρήγορα η Γ.Α.Δ.Α και είχε συλλάβει τα 15-20 άτομα της ομάδας, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στις 4 δικογραφίες (στις 3 από τις οποίες αναγνωρίζεται και το ρατσιστικό κίνητρο), δεν θα είχαμε το τελευταίο χτύπημα», τόνισε.

Η φασιστική ομάδα που δρα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου συνδέεται στενά με τη Χρυσή Αυγή της περιοχής. Στη μόνη περίπτωση που η  αστυνομία δεν έδειξε ολιγωρία, όταν τραυματίστηκε αστυνομικός από την επίθεση των φασιστοειδών κατά τη διάρκεια της αντιρατσιστικής διαδήλωσης στον Ασπρόπυργο, τον περασμένο Ιούνιο, συνελήθησαν 5 άτομα, 1 εκ των οποίων είναι στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος», σημείωσε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. και του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το κόμμα και το αντιρατσιστικό κίνημα «θα κάνει τα πάντα για να μην ξαναχρειαστεί μία συνέντευξη Τύπου σαν και αυτή».

«Μετά την επίθεση των φασιστών στις 18 Ιούνη είχαν προφυλακιστεί 4 από τα μέλη της φασιστικής ομάδας και ανέλαβε το Τμήμα για τη Ρατσιστικής βία να διερευνήσει τις σχετικές υποθέσεις», σημειώνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την ΚΕΕΡΦΑ. «Πρέπει άμεσα να συλληφθεί η ομάδα αυτή, η οποία έχει άμεση σχέση και με τη Χρυσή Αυγή, από κοινού είχαν επιτεθεί στην αντιρατσιστική διαδήλωση και την αστυνομία, ώστε να μην έχουμε νέο Σαχζάτ Λουκμάν», επισήμανε.

«Κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα ψευδές αφήγημα ότι δήθεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Πακιστανών, με στόχο να συγκαλύψουν τον ρατσιστικό χαρακτήρα των επιθέσεων», σημειώνει ο Π. Κωνσταντίνου, μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ασπροπύργου οι οποίοι αδιαφορούν για τις καταγγελίες και, παράλληλα, ασκούν κριτική σε όσους διοργανώνουν αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή.