Σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, ο Γερμανός υφ. Εργασίας και εντεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίου, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, υποστήριξε σχετικά με την πρωινή επίθεση διαδηλωτών σε μέλη της Γερμανικής αντιπροσωπείας, ότι «σε μια δημοκρατία είναι αυτονόητο να δίνουμε περιθώρια για τέτοιου είδους διαμαρτυρίες». Σημείωσε ότι ο ίδιος ως βαθιά δημοκρατικός πολιτικός το κατανοεί αυτό, όπως κατανοεί και «την αγανάκτηση των πολιτών οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση». Σχολίασε πάντως ότι «κάποιες πολιτικές δυνάμεις επωφελούνται τέτοιων διαμαρτυριών και τις υποκινούν με το δικό τους τρόπο».

Ads

 
Αναφορικά με τις δηλώσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις και αποδοκιμασίες σημείωσε ότι «παρερμηνεύτηκαν ή παρεξηγήθηκαν καθώς δεν επρόκειτο για μια προσωπική επίθεση στους εργαζόμενους». Υποστήριξε επιπλέον ότι είχε τη δυνατότητα μέσα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα να γνωρίσει το δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση από κοντά και να διαπιστώσει «ότι υπάρχουν πολύ εργατικοί και καταρτισμένοι υπάλληλοι». Υπογράμμισε ότι στη δήλωση του υποστήριξε ότι η εργασία θα είναι πιο αποτελεσματική «αν μπορέσουν να γίνουν στις διοικητικές δομές και στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ ριζικές αλλαγές ώστε να μην απαιτούνται πια χρονοβόρες αποφάσεις, οι οποίες ασφαλώς χρειάζονται πολλά άτομα για να διεκπεραιωθούν».
 
Στην ερώτηση πόσο λιγότερα χρήματα πρέπει να παίρνουν οι Έλληνες για να έρθουν οι Γερμανοί να επενδύσουν υποστήριξε: «Δεν πρόκειται για θέμα μισθών ή δεν πρόκειται καθόλου για το ύψος των μισθών προκειμένου να έρθουν επενδύσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει σταθερές υποδομές». Κι αυτά, υποστήριξε «δεν μπορεί να τα παρέχει αποκλειστικά το κράτος, χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας. Χρειάζονται οι ιδιωτικές επενδύσεις».
 
Αναφορικά με τι θυσίες των Ελλήνων υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν θυσίες οι οποίες μακροχρόνια θα αποδώσουν και θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες εργασίας στο μέλλον». Υποστήριξε επιπλέον ότι το 2000 η Γερμανία έζησε δύσκολες καταστάσεις όταν περίπου 5 εκ. άνθρωποι ήταν άνεργοι. Τόνισε, όμως, ότι με ριζικές μεταρρυθμίσεις η ανεργία μειώθηκε στο μισό. Σημείωσε μάλιστα, ότι ένα από τα αδέρφια του ήταν για δυο χρόνια άνεργος και ο ίδιος γνωρίζει καλά το πρόβλημα. Τέλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει εδώ «μια ευκαιρία» ο καθένας να δουλέψει για το μέλλον του και κυρίως για την κατάρτισή του, ώστε, να γίνει ένας σύγχρονος εργαζόμενος σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
 
Σημειώνεται πως την επίθεση αποδοκίμασε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό. «Η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας». 
 

Θέμις Μπαλασόπουλος: «Και τα επεισόδια μια… παρεξήγηση ήταν»

Ασκούνης: Οι δηλώσεις Φούχτελ ευλόγως προκάλεσαν αντιδράσεις

Ads

 
Η προσφορά του πολιτικού προσωπικού και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απαξιώνεται από κανένα, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης.
 
Όπως ανέφερε στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα, «δηλώσεις όπως αυτή του κ. Φούχτελ ευλόγως δημιουργούν αντιδράσεις και εντάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, έχουν ως αποτέλεσμα να παραπλανούν και να συσκοτίζουν τις πραγματικές προσπάθειες εξυγίανσης και ανασυγκρότησης, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει κάνει με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες».
 
Διερωτήθηκε παράλληλα με ποιο μοντέλο «μέτρησε ο κ. Φούχτελ την παραγωγικότητα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ελλάδας και Γερμανίας, και αν σε αυτό το μοντέλο του συνέκρινε και την αντιστοιχία των μισθών τους».
 
Υπογράμμισε τέλος ότι οι πραγματικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας έχουν αποτελεσματικότητα «όταν όλες οι πλευρές ενεργούν και αναγνωρίζουν εμπράκτως τις αρχές της αλληλοκατανόησης και της ισοτιμίας».