Στην αναμπουμπούλα της στιγμής αποδίδει τον προπηλακισμό μελών της γερμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμις Μπαλασόπουλος, ο οποίος πάντως δηλώνει με γερή δόση ειρωνείας: «Ο Φούχτελ είπε ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του. Έτσι κι εμείς λέμε ότι τα επεισόδια ήταν μια… παρεξήγηση». Η αντιπαράθεση της ομοσπονδίας των δημοτικών υπαλλήλων με την κυβέρνηση και τον εντεταλμένο της γερμανικής καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις, γεγονός που καταδεικνύει και το ύφος των δηλώσεων στο tvxs.gr του προέδρου της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και η αντιναζιστική φρασεολογία ορισμένων διαδηλωτών απασχόλησαν τα διεθνή ΜΜΕ και δη τα γερμανικά. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

 
Τι ακριβώς συνέβη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ;
 
Συγκεντρώθηκε πάρα πολύς κόσμος. Ούτε εμείς περιμέναμε τόση συμμετοχή. Οι χθεσινές δηλώσεις του Φούχτελ επιβεβαίωσαν ότι η ρύθμιση της διαθεσιμότητας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε απόλυση. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε ένταση με κάποιους διαδηλωτές και το Γερμανό πρόξενο -παρεμπιπτόντως, μου έκανε εντύπωση που κυκλοφορούσε μόνος του εκείνη την ώρα, ενώ έβλεπε ότι ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία. Ξέρετε τώρα. Στην ένταση, στην αναμπουμπούλα, προκύπτουν ανάλογα προβλήματα. Πάντως, εμείς δεν είχαμε πρόθεση να κάνουμε επεισόδια. Αυτό που θέλαμε ήταν να διαμαρτυρηθούμε για το ξεπούλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δημοτικής περιουσίας την οποία «έχει βάλει στο μάτι» η κυβέρνηση της Μέρκελ και ο εντεταλμένος της.
 
Άρα, θεωρείτε ότι «ξέφυγε» η κατάσταση.
 
Ο κόσμος ήταν γεμάτος οργή και αγανάκτηση. Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να βάλει το Φούχτελ στη θέση του και να του πει ότι δεν μπορεί να έρχεται φιλοξενούμενος σε μια χώρα και ουσιαστικά να υποκαθιστά την πολιτεία της. Και σήμερα βλέπουμε, αντί να καταγγέλλονται οι δηλώσεις του, να καταγγέλλεται ένα γεγονός το οποίο ουσιαστικά δεν ήταν το πρωτεύων ζήτημα.
 
Με άλλα λόγια, τα γεγονότα στη ΔΕΘ δεν φαίνεται να δυσαρέστησαν ιδιαίτερα την ΠΟΕ – ΟΤΑ.
 
«Ο Φούχτελ είπε ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του. Έτσι κι εμείς λέμε ότι τα επεισόδια ήταν μια… παρεξήγηση».
 
Αναρωτιέται κανείς: «Ο κ. Φούχτελ είναι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα; Οι Γερμανοί ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα;»
 
Αν υπήρχε ελληνική κυβέρνηση, θα τον έβαζε σε ένα αεροπλάνο και θα τον έστελνε στη χώρα του. Όμως, δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχουν μόνο φερέφωνα και ανδρείκελα της Μέρκελ που υπηρετούν και εφαρμόζουν πιστά τις επιταγές της τρόικας σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σήμερα. Γι’ αυτό κατέβηκε τόσος κόσμος, που ήταν όλοι εργαζόμενοι.
 
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι αντίστοιχα περιστατικά, το συγκεκριμένο μάλιστα μεταδόθηκε δεόντως από τα διεθνή ΜΜΕ, ενδεχομένως να ενισχύουν τις προκαταλήψεις που ήδη υπάρχουν γύρω από τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τοποθετώντας τη συζήτηση μακριά από την ουσία των σημερινών προβλημάτων;
 
Εμείς δεν έχουμε τίποτα με το γερμανικό λαό. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μία γερμανική κατοχή σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα. Σημειώστε πως όταν κατέβηκε μία Γερμανίδα βουλευτής ενός αριστερού κόμματος να μιλήσει στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, δεν την πείραξε κανείς. Όταν κατέβηκε διπλωμάτης της Γερμανίας, στον οποίο είπαμε ότι δεν θέλουμε να μιλήσει, επίσης δεν τον πείραξε κανένας.
 
Επί της ουσίας, πώς τοποθετείται η ΠΟΕ – ΟΤΑ απέναντι στη θέση ότι οι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι απ’ όσους πραγματικά χρειάζονται οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
 
Το προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνεται κάθε μήνα μεσοσταθμικά κατά 350 εργαζόμενους, όταν το 2009 αποχώρησαν συνολικά 400 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση έλεγε ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να καλύψουμε τα κενά. Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν ψηφίσει ένα νόμο που προβλέπει τους λεγόμενους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, με υπηρεσίες τις οποίες θα πληρώνουν οι πολίτες.
 
Όσον αφορά στην ανάγκη αναδιοργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική; Άλλωστε, αυτό ήταν και το κύριο νόημα των επίμαχων δηλώσεων του Γερμανού αξιωματούχου.
 
Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Επί δύο χρόνια μας έχουν τρελάνει με τον Καλλικράτη. Τι έγινε ο Καλλικράτης; Δεν μας έλεγαν ότι με τον Καλλικράτη θα έλυναν τα προβλήματα;