Βουτιά κοντά στο μηδέν, έκανε το θερμόμετρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε η Ζάκυνθος.

Ads

Χιονίζει κατά διαστήματα στις περιοχές βόρεια από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Αυτή την ώρα χιονόπτωση σημειώνεται στον δρόμο Πανοράματος – Χορτιάτη, όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία, καθώς και στις περιοχές βόρεια της λίμνης Βόλβης (Λαγκαδίκια, Περιστερώνας, Γερακαρού).

Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται κανονικά με εξαίρεση τον νομό Ημαθίας όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς και στους δρόμους προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδιών.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου και στην επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου Φλώρινας.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με προειδοποιήσεις για χιονοπτώσεις σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, παγετό ως τα ξημερώματα της Τετάρτης, επικράτηση ανέμων έως και 9 μποφόρ στο Αιγαίο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.

Στην Αττική, όπου αναμένονται από το βράδυ χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια, κανονικά λειτουργεί ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», καθώς αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα από την καταιγίδα. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκλεισε προσωρινά, με αποτέλεσμα οκτώ πτήσεις με προορισμό την Αθήνα, να προσγειωθούν στα Χανιά.

Ads

Από το μεσημέρι χιόνισε και στην Θεσσαλία, ενώ νωρίς το απόγευμα άρχισε να χιονίζει ακόμα και στην Πάρνηθα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Στη Λέσβο, από τις 3 τα ξημερώματα έχουν σταματήσει οι βροχές που προκάλεσαν υπερχείλιση του ποταμού Αχερώνα, ωστόσο δεκάδες σπίτια και καταστήματα, πλημμύρισαν στην Καλλονή, όπου σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Προβλήματα εντοπίζονται στο Πλωμάρι και την Αγία Παρασκευή.

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στη Ρόδο, το κύμα κακοκαιρίας που προκάλεσε και κατολισθήσεις, μετατοπίζεται ανατολικά και νότια, ενώ αποκαταστάθηκαν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στη Ζάκυνθο, ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία, ενώ ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες του σαββατοκύριακου. Από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου.

Πηγή: ΕΡΤ