Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένει ότι ως το Eurogroup στις 24 Μαίου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

Ads

Σε συνέντευξη του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως «ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα».

«Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει. Σύμφωνα με πηγές αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι επεκτάσεις τόσο των λήξεων όσο και της περιόδου χάριτος των δανείων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.

Ads

«Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες ‘κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα ‘δεν προχωρά’ (no-gos). Το μόνο ‘όχι’ είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», σημείωσε.